Σενάριο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος έως το Σεπτέμβριο με καταβολή της τελευταίας δόσης

Για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας έως τον Σεπτέμβριο με παράλληλη εφαρμογή μέρους των μέτρων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup και σημειώνει στο άρθρο της ότι έτσι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Με αυτή τη μορφή βοήθειας η χώρα μας και η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο ΦΠΑ, ενώ τα ακανθώδη θέματα του εργασιακού και του συνταξιοδοτικού θα μετατεθούν για συζήτηση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος “Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα