Bloomberg: Οι δανειστές ζητούν μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως οι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2015, την ίδια στιγμή που φαίνονται ανυποχώρητοι σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές, ώστε να συγκεντρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ και

να ανταποκριθεί στους ελάχιστους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές.

Οι περικοπές θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «αποδεκτός» από τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα εμφανίσει στο τέλος του 2015 έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Και αυτή η απόκλιση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και επομένως να απαιτηθούν ακόμα περισσότερο δημοσιονομικά μέτρα, όσο χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στις κύριες εκτιμήσεις τους οι πιστωτές, σύμφωνα με το Bloomberg, θεωρούν ότι φέτος το Δημόσιο δεν θα αντλήσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αφού η κυβέρνηση απαιτεί την αναδιαπραγμάτευση των όρων των διαγωνισμών.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούν πως όσα μέτρα έχει προτείνει η Αθήνα μέχρι στιγμής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.

Δεύτερος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg πως διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα