Bloomberg: Η Μέρκελ αναμένει ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα τραβήξει για μήνες

Δημοσίευμα του γνωστού και έγκυρου Bloomberg καταγράφει την σκληρή και άκαμπτη στάση που πρόκειται να κρατήσει το Βερολίνο και ειδικότερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Ειδικότερα, η τακτική που θα ακολουθήσει η κα Μέρκελ

θα είναι αυτή της αναμονής μέχρι τα πράγματα στην χρηματοδότηση για την χώρα μας να είναι οριακά, ούτως ώστε να επιβάλει την διαπραγματευτική της θέση ευκολότερα απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Η Γερμανία αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συρθούν μέχρι ο σημερινός γύρος χρηματοδότησης από το πρόγραμμα διάσωσης να τελειώσει και είναι έτοιμη να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όταν η χώρα θα πλησιάζει μια αρκετά κρίσιμη στιγμή για την έλλειψη χρηματοδότησης», είπε άνθρωπος, Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να αξιολογεί τα κίνητρά του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας, το κέρδισε σκληρή προσέγγιση με τη νέα πρεμιέρα και θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μια μονομαχία με τον ίδιο, είπε ένας άλλος αξιωματούχος. Κανείς από την καγκελαρία έχει συναντηθεί με τον ακόμα. που γνωρίζει εκ των έσω τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες σε Ελλάδα και Γερμανία.

«Η Ελλάδα δεν θα πάει αμέσως σε πτώχευση στα τέλη του Φεβρουαρίου, επειδή έχει τους πόρους να διαρκέσει πέρα από το σημείο αυτό και η Γερμανία είναι έτοιμη να περιμένει μέχρι να υπάρξει μια πιο επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της», είπε το εν λόγω άτομο, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

«Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να αξιολογεί τα κίνητρά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ακολουθεί σκληρή στάση με τον νέο πρωθυπουργό και θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μια μονομαχία με τον ίδιο», είπε ένας άλλος αξιωματούχος. Εξάλλου, κανείς από την καγκελαρία έχει συναντηθεί μαζί του ακόμα.

Χώρος για ελιγμούς δεν έχει η Μέρκελ, που είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι προετοιμάζεται για πολιτειακές εκλογές στο Αμβούργο, τον Φεβρουάριο και στη Βρέμη τον Μάιο και αποκρούοντας τις προκλήσεις από το εναλλακτικό κόμμα που είναι κατά του ευρώ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, που δημοσιεύθηκε την 1η Φλεβάρη στην Bild am Sonntag, το 68% των Γερμανών είναι κατά ενός κουρέματος για την Ελλάδα, με μόνο 21% υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

«Ενώ η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, η καγκελαρία δεν θα δώσει στην χώρα καμία ειδική συμφωνία που άλλα έθνη δεν έχουν λάβει υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας, και αφήνουν την μπάλα στο γήπεδο του Τσίπρα προς το παρόν», είπε πηγή του Βερολίνου.

«Ενώ κρατάει τη γραμμή προς την οριστική ελάφρυνση του χρέους, η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει τη δυνατότητα να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές μπορούν να στραφούν στο να επιτρέψουν έναν πιο απομακρυσμένο ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Ένας άμεσος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση για το τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς οι καταθέτες φεύγουν. Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τουλάχιστον € 11 δισεκατομμύρια (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε καταθέσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζίτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή τα δεδομένα ήταν προσωρινά. Η εκροή επιταχύνθηκε από περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο. Οι συνολικές καταθέσεις ήταν € 160.300 εκατομμύρια στο τέλος του 2014.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει μια ειδική εξαίρεση από την ΕΚΤ, διότι θεωρείται ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα διάσωσης της. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και αν έχει βαθμολογηθεί στην κατηγορία «σκουπίδια».

Keywords
Αναζητήσεις
merkel
Τυχαία Θέματα