500 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, είναι σαφής: «Η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%!». Σημειώνει μάλιστα ότι τα αίτια αυτής της εικόνας οφείλονται:

Στο γεγονός ότι έφυγαν από την Ελλάδα
χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.Στο ότι επίσης έφυγαν χιλιάδες ξένοι που εργαζόντουσαν στην Ελλάδα λόγω έλλειψης εργασίας.Στο στοιχείο ότι πολλοί νέοι επέστρεψαν στο πατρικό σπίτι.Στο ότι επέστρεψαν πολλοί Έλληνες στα χωριά τους λόγω της κρίσης.Στη μείωση του πληθυσμού.Στα λουκέτα στην αγορά.

Αυτή την ώρα, κατά τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα παλιά και καινούργια είναι κενά, μη ευρίσκοντας χρήστη ή αγοραστή. Η επίδραση του δημογραφικού κρίνεται επίσης σημαντική στον περιορισμό της ζήτησης».

Όμως, έπεσαν και οι τιμές… Η μείωση αυτή, κατά την νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου και κατά την ΤτΕ, «είναι της τάξης του 42%. Δηλαδή το εύρος της μείωσης κινείται μεταξύ του 60 και 30%!». Σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%. Επίσης , η μεγάλη μείωση των συντάξεων. Τα ψαλίδια του εφάπαξ. Μέγα μέρος της κρίσης οφείλεται και στην μεγάλη ανεργία. Η υψηλή φορολογία έχει παίξει τον ρόλο της.

Παράλληλα, το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών κινείται στα επίπεδα των 950 €/Μ2 και αν προστεθεί η αξία του οικοπέδου και κάποιο ελάχιστο επιχειρηματικό όφελος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως ασύμφορη η ανέγερση νέων κατασκευών. Η εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς επίσης παίζει τον ρόλο της. Τέλος, η πολύ μεγάλη φορολογία αποτελεί τροχοπέδη, ενώ η αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πού υπάρχει άνθηση; Πουθενά… Το ακίνητο θα συνέλθει, αλλά μετά από 2 έτη…

Το άρθρο 500 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα