14 με 18 δισ. το δάνειο του ΔΝΤ στην Ουκρανία

Σε πρόγραμμα στήριξης ύψους 14 έως 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξαν η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Το ακριβές μέγεθος της συνεισφοράς του ΔΝΤ

θα προσδιοριστεί όταν οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες προσφορές βοήθειας.
Ως προϋπόθεση για τη στήριξη του ΔΝΤ, η Ουκρανία συμφώνησε να προβεί σε ένα μεγάλο φάσμα μεταρρυθμίσεων, που αφορούν αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση και ξεκαθάρισμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δημοσιονομικούς στόχους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου Naftogaz, και βελτίωσης του κλίματος επιχειρηματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου κατά 50%, αίροντας τιμολογιακές προστασίες για νοικοκυριά και καταναλωτές. Η κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων ήταν πάγιο αίτημα του ΔΝΤ ήδη από το 2008.
Άμεσος δημοσιονομικός στόχος του προγράμματος είναι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2016.
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Διοίκηση του Ταμείου, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα