Ε.Ε: Έρευνα για καρτέλ στα e-book

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει έρευνα στην Apple και σε πέντε εταιρείες ηλεκτρονικών εκδόσεων για πρακτικές συγκρότησης καρτέλ στην αγορά ψηφιακών βιβλίων (e-books). Στο στόχαστρο βρίσκονται συμφωνίες της κορυφαίας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας του κόσμου με τις εκδόσεις Hachette Livre της γαλλικής Lagardere SCA, Harper Collins της αμερικανικής News Corp, Simon & Schuster της επίσης αμερικανικής CBS Corp, Penguin της

βρετανικής Pearson Plc και της γερμανικής Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck. Διερευνώνται επίσης συμφωνίες των εκδοτών με εταιρείες λιανικής για καθορισμό τιμών και ποσοστών κέρδους των τελευταίων από πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε χθες με ανακοίνωση της Επιτροπής, όπου διευκρινίζεται πως «συγκεκριμένα, ερευνάται αν οι εκδοτικοί όμιλοι και η Αpple ενεπλάκησαν σε παράνομες συμφωνίες ή πρακτικές που αποσκοπούσαν ή είχαν αποτέλεσμα την κατάργηση του ανταγωνισμού». Επεται δε δήλωσης του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, τον περασμένο μήνα, ότι θέλει να πατάξει τους «τεχνητούς περιορισμούς που επιβάλλουν κάποιες εταιρείες στο διασυνοριακό εμπόριο».

Η έρευνα φέρεται να ξεκίνησε κατόπιν διαμαρτυρίας της Amazon, μεγάλης ανταγωνίστριας της Apple με την πολύ φθηνότερη του iPad συσκευή ανάγνωσης Kindle. Η Επιτροπή εξετάζει τη δραστική αλλαγή που επήλθε στον τρόπο καθορισμού της τιμής των ψηφιακών βιβλίων πέρυσι, όταν η Αpple κυκλοφόρησε το iPad και εγκαινίασε το δικό της ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, iBookstore. H Apple ήταν η πρώτη εταιρεία λιανικών πωλήσεων που επέτρεψε στους εκδότες να καθορίσουν οι ίδιοι τη λιανική τιμή των προϊόντων τους, ενώ ώς τότε μπορούσαν να ορίζουν μόνο τη χονδρική. Η πρακτική αυτή καταργεί τον ανταγωνισμό μεταξύ ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής. Η εταιρεία διευθέτησε το 2009 υπόθεση συμφωνώντας να μειώσει στη Βρετανία τις τιμές για «κατέβασμα» μουσικών αρχείων από το iTunes, ενώ έγινε αντικείμενο έρευνας για τη απαγόρευση εφαρμογών σε συσκευές iPhone, σε υπόθεση που έκλεισε πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα