Σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Το Υπουργείο Υποδομών προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο η αδειοδότηση κεραιών κινητής θα γίνεται με τη διαδικασία “Fast Track”.

Ουσιαστικά με το νέο πλαίσιο μια κεραία θα μπορεί να αδειοδοτείται εντός 4 μηνών, ενώ για τις υφιστάμενες κεραίες, των οποίων η αδειοδότηση εκκρεμεί, προβλέπεται μεταβατική περίοδος δύο ετών.


Σήμερα από τις 7.500 κεραίες κινητής, οι 6.000 λειτουργούν χωρίς άδειες, αφού η σχετική διαδικασία φτάνει σχεδόν τα τρία χρόνια.


Συγκεκριμένα, για τις κεραίες που θα τοποθετηθούν στο

εξής οι εταιρείες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις και οι υπηρεσίες θα οφείλουν εντός 4 μηνών να απαντούν θετικά ή αρνητικά. Εάν δεν υπάρξει έγκαιρη γνωμοδότηση, η εταιρεία θα λαμβάνει προσωρινό πιστοποιητικό καταλληλότητας, το οποίο είτε θα μετατρέπεται σε μόνιμη άδεια μετά τη λήψη όλων των εγκρίσεων ή θα αίρεται σε περίπτωση που διαπιστώνεται πρόβλημα.


Παράλληλα, δημιουργείται ηλεκτρονικός χάρτης προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες, στον οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι κεραίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη συνεχή παρακολούθηση-μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω συστήματος που θα αναπτύξει και θα λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Το σύστημα θα καταγράφει σε 24ωρη βάση τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και οι μετρήσεις θα είναι προσβάσιμες σε όλους μέσω Διαδικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα