MIT App Inventor: Φτιάξτε Android εφαρμογές με τη βοήθεια του MIT!

Ένα project που ξεκίνησε η Google και μετέπειτα «υιοθέτησε» το γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT, φιλοδοξεί να σας κάνει developers με ελάχιστο κόπο…

Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να δημιουργήσετε εφαρμογές για Android smartphones και tablets,

δίχως να φάτε χρόνια ξενυχτώντας πάνω από τόμους βιβλίων και πληκτρολόγια;

Η δημιουργία μιας εφαρμογής με τη βοήθεια της πλατφόρμας «App Inventor» ξεκινά στον αγαπημένο σας browser από όπου σερφάρετε στο διαδίκτυο.

Δεν χρειάζεται ούτε κάποιος ισχυρός υπολογιστής, ούτε εγκατάσταση κάποιας εξεζητημένης και ακριβής σουίτας ανάπτυξης λογισμικού.

Απλά εξασφαλίστε στον Η/Υ σας να είναι εγκατεστημένη η Java, η οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται ήδη στο σύστημά σας εξαιτίας κάποιας άλλης εφαρμογής. Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε την απαιτούμενη έκδοση, μια βόλτα εδώ: http://java.com/en/download/help/download_options.xml

θα σας καθοδηγήσει στο πως θα την εγκαταστήσετε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν στο PC σας. Στη συνέχεια, κατεβάζετε και τρέχετε το αρχείο installer του App Inventor:

http://dl.google.com/dl/appinventor/installers/windows/appinventor_setup_installer_v_1_2.exe

Είσαστε έτοιμοι! Το μόνο που απαιτείται πλέον είναι σύνδεση στο internet και ένα Google Account (το γνωστό σε όλους τους φίλους του Android, gmail). Η επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://beta.appinventor.mit.edu/ ανοίγει μπροστά σας το περιβάλλον σχεδιασμού της εφαρμογής σας. Στο αριστερό μέρος της οθόνης θα βρείτε μια «παλέτα» με όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία μιας εφαρμογής, όπως κουμπιά, text boxes, πλαίσια εικόνας κ.λπ. Με απλό drag & drop χτίζετε το περιβάλλον που επιθυμείτε για το application σας, ενώ το εμπλουτίζετε με λειτουργικότητα μέσω του «Blocks Editor», πρόσβαση στον οποίο σας δίνει το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά στην οθόνη σας. Εκεί, οι προγραμματιστικές εντολές μεταμορφώνονται σε… «σφηνοτουβλάκια», ώστε να μπορέσετε να συνθέσετε (με λίγη βοήθεια από τα πολυάριθμα tutorials του MIT) τη δική σας γραφική αναπαράσταση του διαγράμματος ροής και κατ’ επέκταση της συμπεριφοράς της εφαρμογής σε κάθε πρόσταγμα του χρήστη.

Καθοδόν για τη συσκευή σας…

Αφού δημιουργήσετε την εφαρμογή σας, το App Inventor επιτρέπει την εξαγωγή της σε μορφή «.apk», ώστε να μπορείτε να την εγκαταστήσετε σε οποιαδήποτε Android συσκευή. Απλά μεταφέρετε το αρχείο εγκατάστασης στο smartphone ή το tablet σας και εκτελέστε το, εφόσον, βέβαια, πρώτα στις ρυθμίσεις εφαρμογών έχετε επιτρέψει την εγκατάσταση προγραμμάτων αγνώστου προελεύσεως, μιας και το .apk σας δεν το έχετε ανεβάσει ακόμα στο Google Play.

Εναλλακτικά, με τη βοήθεια της Android εφαρμογής «MIT AICompanion», μπορείτε να διαβάσετε με το κινητό σας το QR Code που θα βρείτε στο μενού «Package for Phone -> Show Barcode» του App Inventor και το δημιούργημά σας θα μεταφερθεί αυτομάτως στη φορητή σας συσκευή για δοκιμή!

Χρήσιμα links

Η κεντρική σελίδα του project του MIT: http://appinventor.mit.edu

Αναλυτικά βήματα για τη σύντομη διαδικασία του setup: http://appinventor.mit.edu/explore/content/setup-mit-app-inventor.html

Μαθήματα & οδηγίες: http://appinventor.mit.edu/explore/learn.html

Περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογής: http://beta.appinventor.mit.edu/

MIT AICompanion: http://bit.ly/QW3Yr1

Keywords
Τυχαία Θέματα