Android εναντίον iOS: Ποιο λειτουργικό «κρασάρει» περισσότερο;

Μελέτη της εταιρείας Crittercism, η οποία παρέχει στατιστικά χρήσης εφαρμογών σε developers, καταρρίπτει το μύθο του σταθερότερου κλειστού λειτουργικού της Apple απέναντι στο δήθεν πιο… αναξιόπιστο και κατακερματισμένο Android.
Οι μετρήσεις της Crittercism σχετικά με τα κρασαρίσματα των εφαρμογών στις δυο ανταγωνιστικές πλατφόρμες δείχνουν πως τη μερίδα του λέοντος κατέχει το iOS.
Στον «εσωτερικό» καταμερισμό

των κρασαρισμάτων στις εκδόσεις του iOS πρωταγωνιστεί η 5.01 (με 28.64%), ποσοστό το οποίο εν μέρει δικαιολογείται λόγω… του νεαρού της ηλικίας της. Ωστόσο, και οι παλαιότερες εκδόσεις του iOS δεν υστερούν σε απροσδόκητους τερματισμούς εφαρμογών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκδοση iOS 4.2.10 με ποσοστό 12.64%, την iOS 4.3.3 με 10.66% και την iOS 4.1 με 8.24%.
Τα δεδομένα τα οποία μπορείτε να μελετήσετε στα σχετικά γραφήματα που σας παραθέτουμε, οδηγούν σε ορισμένα εύκολα συμπεράσματα. Αφενός, 2 με 4 εκκινήσεις εφαρμογών τερματίζονται προβληματικά και… άδοξα και αφετέρου, το iOS εμφανίζει περισσότερα κρασαρίσματα από ότι το Android. Η προσέλκυση… «ορδών» φιλόδοξων προγραμματιστών, πολλές φορές ερασιτεχνών και από τις δυο ανταγωνιστικές πλατφόρμες, δικαιολογεί εν μέρει την ελλιπή αξιοπιστία αρκετών εφαρμογών. Επίσης, οι πολλαπλές παράμετροι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι developers (μνήμη, διαχείριση συνδεσιμότητας στο internet κ.α.) καθώς και 3d party πλατφόρμες διαφημίσεων ή στατιστικών συντελούν στην εμφάνιση πολλών απρόβλεπτων καταστάσεων κατά την εκτέλεση ενός application.
Άλλο ένα συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα και δικαιολογεί σε ένα βαθμό τη «θλιβερή» υπεροχή των iOS εφαρμογών στα κρασαρίσματα, είναι το διαφορετικό προφίλ συμπεριφοράς ανάμεσα στους χρήστες των προϊόντων της Apple και τους φίλους του Android. Οι δεύτεροι είναι συνήθως πιο «εκπαιδευμένοι» τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν συχνότερα και αμεσότερα όλα τα updates που διαθέτουν οι developers και διορθώνουν τα εκάστοτε bugs. Αντίθετα, οι χρήστες του iOS συχνά παραμελούν τα updates τόσο των εφαρμογών που έχουν εγκαταστήσει όσο και των εκδόσεων του ίδιου του λειτουργικού τους.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ωστόσο, δίνοντας παράλληλα τροφή για θεωρίες συνομωσίας στους πλέον καχύποπτους (!), οφείλουμε να επισημάνουμε πως μεταξύ των κυρίων επενδυτών που χρηματοδοτούν την εταιρεία Crittercism συναντάμε και την Google Ventures…

Keywords
Τυχαία Θέματα