Υπό έλεγχο το «Νουρ Μ.» το οποίο μετέφερε όπλα – Ερευνώνται οι ενδεχόμενοι παραλήπτες

Η έρευνα για την υπόθεση εντοπισμού πλοίου με επωνυμία «Νουρ Μ.» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σύμης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς μεταφέρει χιλιάδες όπλα τύπου καλάσνικοφ και πυρομαχικά με προορισμό τη νοτιανατολική Μεσόγειο.

Το «Νουρ Μ.» βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ενώ χθες το μεσημέρι κλιμάκιο ανδρών του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι του τελωνείου Ρόδου άρχισαν να ελέγχουν τα εμπορευματοκιβώτια με τα όπλα και τα πυρομαχικά, με παρουσία των εισαγγελέων.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, τα κοντέινερ τα οποία ήταν προσβάσιμα χωρίς τη χρήση

γερανού ελέγχθηκαν και από την έρευνα διαπιστώθηκε ταύτιση του περιεχομένου τους, το οποίο πρόκειται κυρίως για σφαίρες, με τα συνοδευτικά τους έγγραφα.

Αυτό που προέκυψε ήταν καταρχήν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των εγγράφων, ενώ ακόμα οι δηλώσεις του πληρώματος χαρακτηρίστηκαν «αντιφατικές» από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος επισκέφτηκε χθες τη Ρόδο μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Μπαντιά.

Το πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Σιέρα Λεόνε και εντοπίστηκε την Παρασκευή να πλέει νοτιοδυτικά της Σύμης. Ο καπετάνιος και επτά ακόμα μέλη του πλοίου είναι Τούρκοι ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα είναι Ινδοί. Τα συνοδευτικά χαρτιά του εμπορεύματος δηλώνουν ότι αποστολέας του φορτίου με το πολεμικό υλικό είναι πολεμική βιομηχανία με έδρα το Κίεβο. Ακόμη παραλήπτης του φορτίου με τα 20.000 καλάσνικοφ φαίνεται ότι είναι το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη το πλοίο είναι τουρκικών συμφερόντων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πλήρως αν ο τελικός προορισμός του πολεμικού υλικού είναι η Τρίπολη της Λιβύης ή η πόλη Ταρτούς της Συρίας, ενώ ο ισχυρισμός του πλοιάρχου για ενδεχόμενη στάση στην τουρκική πόλη Ισκεντερούμ (Αλεξανδρέττα) για ανεφοδιασμό του πλοίου με νερό, φαίνεται να έχει επιτείνει την σύγχυση. Στο παρελθόν, η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο έχει διακινήσει ξανά όπλα προς το καθεστώς του Καντάφι.

Η απόφαση για έλεγχο του πλοίου πάρθηκε με βάση τις διατάξεις του ΟΗΕ οι οποίες απαγορεύουν τη μεταφορά όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Συμπληρωματικά, το «Νουρ Μ.» δεν είχε ζητήσει ούτε λάβει τη σχετική άδεια διέλευσης από τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Τάξης όπως όφειλε.

Τέλος ένα από τα ερευνώμενα σενάρια είναι τα όπλα να προορίζονται για τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα