Υπέρβαροί 7 στους 10 Έλληνες – Σε ποιες περιοχές χτυπάει κόκκινο η παχυσαρκία

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την πρώτη μεγάλη έρευνα με το όνομα ΥΔΡΙΑ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται σε δείγμα 4.000 ατόμων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στη χώρα μας είναι σε έξαρση, απηχώντας σε ποσοστό 70% του ενήλικου πληθυσμού!

Επτά στους δέκα ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας

είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με την πρώτη κατηγορία να αφορά συχνότερα τους άνδρες και τη δεύτερη τις γυναίκες.

Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών.

Το 50% του πληθυσμού των ανδρών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές. Το 50% του πληθυσμού των γυναικών έχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές.

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενήλικων ατόμων παρατηρήθηκε στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (43%), ενώ το μικρότερο ποσοστό στην Αττική (30%). Εάν συνυπολογιστεί και το ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων η κατανομή του αυξημένου σωματικού βάρους ανά περιοχή είναι ανάλογη. Περίπου 7 στους 10 μόνιμους κάτοικους άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε όλες τις περιοχές.

Οι κάτοικοι της Αττικής, σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, περπατούν περισσότερο και συγκεκριμένα 5 ώρες και 40 λεπτά την εβδομάδα, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Σε αντιδιαστολή, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης περπατούν λιγότερο (4 ώρες και 30 λεπτά).

Εγκατάλειψη της Μεσογειακής Διατροφής

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το ποσοστό λίπους είναι τόσο υψηλό, είναι ότι σε αντίθεση με τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που φαίνεται ότι ακολουθούν συχνότερα το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια), τα νεότερα άτομα απομακρύνονται από την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή. Το 80% της πρόσληψης προστιθέμενων λιπιδίων προέρχεται από την κατανάλωση ελαιόλαδου. Οι Έλληνες καταναλώνουν συχνά ψωμί (και άλλα δημητριακά), λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας, λιγότερα φρούτα, όσπρια και ψάρια.

Η έρευνα αναδεικνύει επιπλέον δημογραφικές διαφοροποιήσεις και οικονομικές-κοινωνικές ανισότητες σε παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση νοσημάτων, όπως π.χ. οι ανεπαρκείς διατροφικές επιλογές, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, κ.ά. Επισημαίνεται επίσης η σχέση προσωπικών χαρακτηριστικών και συνηθειών με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και υπέρταση στον πληθυσμό της χώρας.

Στην παρουσίαση της μελέτης, τα αποτελέσματα σχολίασε η καθηγήτρια Διατροφής Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία εξήγησε ότι η προσπάθεια που κάνει το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, είναι να καταγραφούν τα προβλήματα υγείας των Ελλήνων ώστε να χαραχτεί πιο ουσιαστική και παρεμβατική πολιτική πρόληψης στο άμεσο μέλλον.

The post Υπέρβαροί 7 στους 10 Έλληνες – Σε ποιες περιοχές χτυπάει κόκκινο η παχυσαρκία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα