«Ξεπαγώνουν» τα έργα στις εθνικές οδούς

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, με ποσό ύψους 650 εκατομμυρίων.

Έτσι «ξεπαγώνουν» οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης που είχαν μείνει στάσιμες για πάνω από δύο χρόνια δίνοντας ώθηση σε ένα έργο που θεωρείται μανιβέλα της ανάπτυξης αφού εκτιμάται ότι τα έργα για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων μπορούν να δημιουργήσουν 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας

το ΑΕΠ κατά 2%.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η εκταμίευση του δανείου προς το ελληνικό δημόσιο αναμένεται το 2013, αφού προηγηθεί η εκταμίευση των δανείων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο πακέτο της χρηματοδότησης των τραπεζών, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το «πακέτο» αυτό αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τον Δεκέμβριο.

Το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο θα έχει μακρόχρονη διάρκεια, περίπου είκοσι ετών περισσότερο και το επιτόκιό του αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που δανείζεται η ΕΤΕπ.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «συμφωνία-κλειδί» αφού με την εκταμίευση των κονδυλίων αυτών και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους το μόνο που απομένει είναι η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, που σταμάτησαν τη ροή της χρηματοδότησης πριν από δύο χρόνια.

Το δάνειο θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς το έργο του ΠΑΘΕ και αφορά και τις τέσσερις συμβάσεις:

Ολυμπία Οδός (τμήμα Ελευσίνα – Πάτρα),Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (τμήμα Μαλιακός-Κλειδί),Ιόνια Οδός (στη σύμβαση της οποίας συμπεριλαμβάνεται το τμήμα του ΠΑΘΕ Αθήνα – Σκάρφεια)Κεντρική Οδός (στη σύμβαση της οποίας συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Σκάρφεια – Ράχες Μαλιακού του ΠΑΘΕ).
Keywords
Τυχαία Θέματα