Το Eurogroup απέτυχε να βρει λύση για την Ελλάδα

Παρά την Μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όλο το βράδυ της Τρίτης, οριστική λύση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα δεν βρέθηκε.

Μπορεί να σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με το πακέτο μέτρων που στοχεύει στην μείωση του ελληνικού χρέους γεγονός που σημαίνει πως η συμφωνία είναι κοντά, ωστόσο η συνεδρίαση διεκόπη. Αυτό έγινε διότι έπρεπε να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα τεχνικής φύσεως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup,

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την…βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Θα συνεδριάσουμε ξανά την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωομάδας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών χαιρέτισε πάντως την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την ικανοποιητική εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας» αναφέρει η ανακοίνωση. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα».

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος «αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αναμονή παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όποτε και θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα