Ξεκίνησε πάλι η ανασκαφή στην Αμφίπολη – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Με την παγκόσμια -πλέον- αγωνία να κορυφώνεται για το μυστικό που κρύβει ο τάφος που εντοπίστηκε στην Αμφίπολη ξεκίνησαν σήμερα από νωρίς το πρωί οι ανασκαφές ενώ η αρχαιολογική ομάδα ενισχύεται για να εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε σύντομα να «λύσει το γρίφο» των Σφιγγών της Αρχαίας Αμφίπολης.

Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Κρατώντας και ο ίδιος «σιγή ιχθύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης». «Ότι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα; Με ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα πρόκειται να απομακρυνθούν οι ακέφαλες σφίγγες, αλλά και οι λίθοι από πωρόλιθο που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη, ώστε να καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της. Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Οι αρχαιολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αφού γνωρίζουν ότι είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων η αποκάλυψη του εσωτερικού του τάφου και δεν θέλουν να διατυπώσουν απόψεις που μπορεί τελικά να τους εκθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Εκφράζουν όμως πρώτα απ' όλα την ελπίδα και την ευχή να είναι ασύλητος και όπως λένε «τώρα πλέον θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο». Οπως σημειώνουν ακόμη, ανεξαρτήτως του αν έχει συληθεί ο τάφος κατά την αρχαιότητα, ήδη το αρχαιολογικό εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποκάλυψε μια μοναδική μνημειώδη κατασκευή, ενώ στο εσωτερικό εκτιμάται ότι θα βρεθούν πολύτιμα στοιχεία για τους αρχαιολόγους. Στις ιδιωτικές συζητήσεις με τους αρχαιολόγους πάντως λέγονται πολλά, χωρίς να συμμερίζονται οι περισσότεροι από αυτούς εικασίες που διατυπώνονται σε μια μερίδα των ΜΜΕ και κάνουν λόγο ακόμη και για ταφή μελών της βασιλικής οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

The post Ξεκίνησε πάλι η ανασκαφή στην Αμφίπολη – Ποια είναι τα επόμενα βήματα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα