Η task force θέλει να διαγραφούν χρέη 50 δισ. στην Εφορία

Η task force ζητά να διαγραφούν τα 50 από τα 67,5 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία, αλλά η κυβέρνηση διαστάζει. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ εμφανίζεται πιο αποφασιστική ζητώντας να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο και να μείνουν μόνον τα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν. Τα υπόλοιπα, είναι κατά τους δανειστές είναι μεν βεβαιωμένα χρέη (κεφάλαιο και τόκοι) αλλά δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εισπραχθούν.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση διστάζει γιατί θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μείζον

πολιτικό ζήτημα καθώς πολλά από τα χρήματα αυτά που πρέπει κατά την task force - να διαγραφούν αποτελούν οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Είναι σαφές λοιπόν ότι μια τέτοια διαγραφή οφειλών απειλεί να δημιουργήσει αιτήματα για χιλιάδες μικροοφειλέτες που πράγματι δυσκολεύονται να πληρώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα αναλάβει τελικά την πρωτοβουλία, διαγραφής χρεών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά χωρίς κανείς να γνωρίζει το ύψος του συνολικού ποσού.
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν το κούρεμα θα είναι γενναίο, της τάξεως των 25 με 30 δισ. Και σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο πακέτο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τι συζήτησαν Χαρδούβελης - Ράιχενμπαχ

Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι κύριοι Χαρδούβελης και Ράιχενμπαχ στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν όλες οι δυνατές ενέργειες αλλά και οι παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

Όπως όλα δείχνουν, η τελική πρόταση του υπουργού προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα καλύπτει τις εξής παραμέτρους:

Θεσμικά, τη μείωση των ποινών και των προσαυξήσεων που θα επιβάλλονται στο μέλλον από την Εφορία. Κυρίως εξετάζονται οι τόκοι υπερημερίας που σήμερα φτάνουν στο 7,5% ετησίως.Σε πρώτη φάση θα σβηστούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη σωρευτεί και επιβαρύνουν τα παλαιά χρέη στην Εφορία. Αυτά υπολογίζονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ.

Τι έδειξε η έρευνα των δανειστών

Τα ειδικά κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας ερεύνησαν το θέμα των προστίμων και των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η έρευνα οδήγησε τους ειδικούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στο συμπέρασμα ότι χρόνο με το χρόνο τα πρόστιμα αυξάνονται πολύ περισσότερο απ’ όσο οι απλήρωτοι φόροι, αφού επιβάλλονταν στα τυφλά, χωρίς να εξετάζεται το σε ποιους και το γιατί, ούτε όμως και αν πλήρωσε ποτέ κανείς τίποτε από όλα αυτά.

Το 2004, από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, τα 10 δισ. (ή 48% του συνόλου) ήταν πρόστιμα και προσαυξήσεις.Το 2009 που τα χρέη έφτασαν στα 30 δισ. ευρώ, τα πρόστιμα εκτινάχθηκαν στα 21,5 δισ. ευρώ (72% του συνόλου).Το 2012 τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν στα 50 δισ. ευρώ, αλλά παρά την άγρια υπερφορολόγηση, μόνον τα 11 δισ. (22% του συνόλου) ήταν απλήρωτοι άμεσοι φόροι εισοδήματος. Ο απλήρωτος ΦΠΑ ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ (4% του συνόλου), ενώ τα πρόστιμα (παρότι προσωρινά είχαν μειωθεί το 2010 με τη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας που εφάρμοσε τότε η κυβέρνηση) εκτινάχθηκαν τελικά στα 36,5 δισ. ευρώ ή 73% του συνόλου!Με τα νεότερα δεδομένα, όμως, ακόμα και τα στοιχεία αυτά ξεπεράστηκαν! Με τα μαζεμένα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν στο β’ εξάμηνο του 2014 οι φορολογούμενοι (εκκαθαριστικά φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες δηλώσεις ΦΠΑ, παλαιότερες δόσεις χρεών στο Δημόσιο κ.λπ.) το ποσοστό των προστίμων στα ληξιπρόθεσμα εκτιμάται ότι ξεπερνά ήδη το 75% (τα 50 από τα 67,5 δισ. ευρώ) και οδεύει στο 80% τους επόμενους μήνες!

The post Η task force θέλει να διαγραφούν χρέη 50 δισ. στην Εφορία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα