Βόμβα Σαμαρά στα ακροδεξιά θεμέλια της ΝΔ – Λύτρωση ή αυτοκτονία;

12:17 9/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Η υπόθεση Μπαλτάκου έφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα, το οποίο συζητείτο εδώ και πολύ καιρό πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Όμως, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα ελάχιστοι τολμούσαν να αρθρώσουν λόγο γι’ αυτό.

Έτσι, σήμερα με εξαιρετικά πιεστικό τρόπο ο κ. Σαμαράς καλείται να διαλέξει, όπως λένε πολλοί στο χώρο της ΝΔ, ανάμεσα σε μια κλειστή και δεξιά ΝΔ και σε ένα πραγματικά κεντροδεξιό κόμμα. Τα δείγματα γραφής δίνονται ήδη ως διορθωτικές κινήσεις, ενώ οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές

μετά τις Ευρωεκλογές.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κρατάει εδώ και πολύ καιρό. Πολλά στελέχη, τόσο της επιρροής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη όσο και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή υπογραμμίζουν σε όσες συνομιλίες κάνουν ότι ο φυσικός χώρος της ΝΔ είναι στην κεντροδεξιά και ότι απαιτείται ένα φιλελεύθερο πρόσημο στην κομματική ταυτότητα.

Πολλοί ήταν αυτοί που ενώ ασφυκτιούσαν εντός των ορίων της ΝΔ παρέμεναν για δύο λόγους:

της μεγάλης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότηταςτης γνωστής ρήσης του Ευάγγελου Αβέρωφ «όποιος φύγει από το μαντρί, τον τρώνε οι λύκοι»

Η κυρία Μπακογιάννη, ειδικά, έχει ενδιαφέρουσες εμπειρίες να διηγηθεί από το αποτυχημένο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται κυρίως δεξιά στελέχη, τα οποία βρήκαν χώρο έκφρασης εντός της ΝΔ με έναν αρχηγό που ένιωθαν πως εκφράζει το δεξιό DNA της παράταξης.

Το ζήτημα είναι, όπως λένε στελέχη της ΝΔ, πως μαζί με τους καθαρόαιμους δεξιούς ήρθαν στο προσκήνιο και στοιχεία της άκρας Δεξιάς. Παραδοσιακά βέβαια η ΝΔ εγκόλπωνε στελέχη, τα οποία δεν ανήκαν στο βασικό πολιτικό corpus της.

Βασιλικοί, ακροδεξιοί, ακόμα και θιασώτες της Χούντας πέρασαν από το κόμμα. Ελάχιστοι όμως από αυτούς κατάφεραν να βγουν στον αφρό ή και να παραμείνουν σε αυτόν.

Ο αμφιλεγόμενoς Τάκης Μπαλτάκος

Εδώ και καιρό, στο στόχαστρο στελεχών της ΝΔ βρισκόταν ο κ. Τάκης Μπαλτάκος. Ο κ. Μπαλτάκος είχε καταφέρει να είναι ταυτόχρονα στο επίκεντρο τόσο θετικών όσο και εξαιρετικά αρνητικών σχολίων.

Οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων λένε σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους πως δεν είχαν κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μαζί του, ίσως λόγω της επεξεργασίας των νομοσχεδίων με την Τρόικα, ενώ άλλοι υπουργοί δεν έχουν να θυμούνται και τα καλύτερα από τις συναντήσεις με τον κ. Μπαλτάκο.

Ένα άλλο πουλέν ακροδεξιών κύκλων είναι ο κ. Φαήλος Κρανιδώτης. Για τον κ. Κρανιδιώτη στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζουν πως «αρκεί και μόνο το γεγονός πως έχει δηλώσει εθνικιστής», ενώ αυτός ανεδείχθη λόγω της επίκλησης της προσωπικής φιλίας που διατεινόταν πως έχει με τον κ. Σαμαρά, χωρίς να ανήκει στον στενό κύκλο αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι καραμανλικές παραινέσεις

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε ξανά στροφή προς το κέντρο» σημειώνει φιλελεύθερο στέλεχος της ΝΔ με νόημα. Άλλωστε, πριν από ελάχιστες μέρες ήρθε και η δήλωση βόμβα του γιού του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα jr. πως ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ο μόνος ακροδεξιός στη ΝΔ.

Κάποιοι ίσως να θυμούνται και τον Τρικαλινό παλιό υπουργό, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος το 2011 είχε διαγραφεί από τη ΝΔ λόγω των «σταγονιδίων» που έλεγε πως έχουν αναλάβει κομβικές θέσεις στο κόμμα.

Το δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε ένα δίλημμα: Στην προσπάθειά του να συγκρατήσει το δεξιό κοινό της ΝΔ, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο δεδομένο, υιοθέτησε μια ατζέντα προνομιακή για τους δεξιούς ψηφοφόρους, με έμφαση σε ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Κεντρώοι ψηφοφόροι, όμως, δείχνουν να μην είναι ακόμα έτοιμοι να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν τη ΝΔ.

Από την άλλη, η υιοθέτηση μιας πιο «φιλελεύθερης» ατζέντας, θα προκαλούσε δεδομένα δυσθυμία στο δεξιό κομμάτι της ΝΔ, το οποίο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εκφράστηκε καθαρά από έναν πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό.

Κοινή γραμμή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Έτσι, ο κ. Σαμαράς καλείται να κάνει κινήσεις στο άμεσο μέλλον αλλά και μετά τις Ευρωεκλογές. Ποιο είναι το σχέδιο; Από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να φέρουν τώρα στη Βουλή όσα νομοσχέδια κόπηκαν επί Μπαλτάκου, προσθέτοντας στη θεσμική φαρέτρα της κυβέρνησης πολύτιμα όπλα.

Επίσης, ονόματα που «έκαιγαν», όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αποσύρθηκαν από τις λίστες της ΝΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στις υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή.

Μετά τις εκλογές όμως ο πρωθυπουργός, με την προϋπόθεση ενός καλού αποτελέσματος για τη ΝΔ, θα κινηθεί σε δυο μέτωπα:

Αφενός θα προσπαθήσει να επαναπατρίσει δεξιούς ψηφοφόρους από τους ΑΝΕΛ, την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, ακόμα και τη Χρυσή Αυγή καιΑφετέρου θα δώσει χώρο κεντρώους πολιτικούς εντός της ΝΔ παράλληλα με την προσπάθεια διεύρυνσης προς το κέντρο, τόσο πολιτικά και προγραμματικά όσο και στελεχιακά.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται και το σενάριο του περιβόητου «Συναγερμού» αλλά για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Αν θα αποδώσουν καρπούς αυτές οι κινήσεις, είναι κάτι που απομένει να φανεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η βόμβα Μπαλτάκου έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της τοποθέτησης της ΝΔ στον πολιτικό χάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα