Τζον Γιαννακόπουλος – Ποιος είναι ο οικονομολόγος που θα αναλάβει το χρέος της Ελλάδας

Το βιογραφικό του μοιάζει με ολοκληρωμένη σειρά εγκυκλοπαίδειας. Σελίδες επί σελίδων με σπουδές, τίτλους, διακρίσεις, διατριβές και ο,τι άλλο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο βιογραφικό ενός οικονομολόγου που αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του κόσμου.

Ο 60χρονος καθηγητής του Γέιλ, Τζον Γιαννακόπουλος, φέρεται να είναι ο «εκλεκτός» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να αναλαμβάνει την θέση του επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για το χρέος και η επιλογή του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί

άστοχη, τουλάχιστον με βάση το έργο του Ομογενή οικονομολόγου.

Γράφει η Ευγενία Κουντούρη

Ο Τζον Γιαννακόπουλος το 2009 τράβηξε πάνω του την προσοχή όλων των οικονομολόγων αφού είχε προβλέψει την οικονομική κρίση και είχε προειδοποιήσει για το τι θα ακολουθούσε. Οι οικονομολόγοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, ώστε να αποτρέψουν κάτι τέτοιο να επαναληφθεί στο μέλλον και ο Τζον Γιαννακόπουλος είπε τότε πως για να κατανοηθούν τα αίτια της κρίσης, αρκεί κάποιος να δει το έργο του Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας».

«Η ουσία του έργου είναι η εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτεί ο δανειστής Σάιλοκ με μία ιδιαίτερα απεχθή μορφή. Εάν το δάνειο δεν εξοφληθεί, ζητάει μία λίβρα σάρκας. Ο κίνδυνος καραδοκεί στα περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τα δάνεια. Το πρόβλημα δημιουργείται από τους επενδυτές που δανείζονται πολύ εύκολα, χωρίς να έχουν τα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν το δάνειο» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής

Ο Τζόν Γιαννακόπουλος σπούδασε μαθηματικά στο Γέιλ, στο οποίο διδάσκει εδώ και χρόνια, ενώ έκανε διδακτορικό στα οικονομικά στο Χάρβαρντ.

Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Γέιλ, ενώ κάνει συχνά σεμινάρια σε διάφορα κορυφαία πανεπιστήμια, ανάμεσα τους στο Στάνφορντ, το Μπέρκλεϊ, το Καλιφόρνια, Το Χάρβαρντ, το Κέμπριτζ, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αλλά και στο MIT.
Οι διαλέξεις που κάνει στο Γέιλ βιντεοσκοπούνται από το Πανεπιστήμιο και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ.

Η θεωρία των παιγνίων

Μπορεί η «θεωρία των παιγνίων», να έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό λόγω του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Τζον Γιαννακόπουλος όμως την είχε πάει ένα βήμα... παρακάτω.
Συγκεκριμένα, το 1980 μαζί με τον Τζερεμι Μπούλου ανέπτυξαν την ορολογία «Strategic Complements», ορολογία η οποία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην θεωρία των παιγνίων.

Εκτιμάται ως ένας από τους οικονομολόγους που διαμόρφωσε τη σύγχρονη μακροοικονομία, με την ανάπτυξη της θεωρία των ελλειπή αγορών μαζί με τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος επί των Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου.
Πέραν της ακαδημαϊκής του δράσης, από το 1995 είναι συνέταιρος της επενδυτικής Αμερικάνικης εταιρείας Ellington Capital Management, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων.

Σε γενικές γραμμές ο Τζον Γιαννακόπουλος είναι από τους οικονομολόγους που πέρα της τεράστιας εμπειρίας και των γνώσεων που διαθέτει, χαίρει της εκτίμησης της παγκόσμιας κοινωνίας των οικονομολόγων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όσοι γνωρίζουν εκτιμούν πως δύσκολα δεν θα προσθέσει στο τεράστιο βιογραφικό του και το νόμπελ οικονομίας.

The post Τζον Γιαννακόπουλος – Ποιος είναι ο οικονομολόγος που θα αναλάβει το χρέος της Ελλάδας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα