Τσίπρας εκθέτει Βενιζέλο συνδέοντας τη λίστα Λαγκάρντ με τις προεκλογικές αναμετρήσεις

Τα 2000 ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που έδιωξαν τα εκατομμύριά τους σε ελβετική τράπεζα για να μην φορολογηθούν, είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την οικονομία της χώρας ώστε ο Άρειος Πάγος να αξιοποιεί τη λίστα ως ντοκουμέντο και όχι ως προϊόν υποκλοπής. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπόνοιες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποίησε τη λίστα στην προεκλογική του εκστρατεία,

ο νυν υπουργός Οικονομικών γυρίζει το μαχαίρι στην πληγή ζητώντας από την ίδια τη Λαγκάρντ αντίγραφο της λίστας. Για να τη συγκρίνει με αυτή που βρέθηκε χτες στην Αθήνα.

Πληροφορίες θέλουν τους δικαστικούς να κουνάνε το δάχτυλο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το ΣΔΟΕ που δεν αξιολόγησαν τη λίστα εξαρχής επειδή είναι γνωστό πως σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής (οι οποίες είναι σε βαθμό κακουργήματος) το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ιδιωτικού. Και είναι τόσο σίγουρο αυτό ώστε να έχουν θορυβηθεί στο υπουργείο Οικονομικών του Γιάννη Στουρνάρα και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει ένα δεύτερο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ έτσι ώστε να την συγκρίνουμε με την πρώτη που έχουμε στα χέρια μας».

Η απόφαση αυτή του Γιάννη Στουρνάρια προφανώς και φέρνει σε δύσκολη θέση τους πρώην υπουργούς Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, και ειδικά τον πρώτο ο οποίος με δημόσια δήλωσή του παραδέχτηκε ότι παρέδωσε επιλεκτικά κάποια ονόματα για έλεγχο (ουδέποτε έγινε γνωστό εάν πράγματι ελέγχθηκαν) επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στον ΣΔΟΕ!

Η λίστα ανοίγει για να ελεγχθούν με μυστικότητα τα 1991 ονόματα με την διαδικασία του κατεπείγοντας αν και πλέον το πιο πιθανό είναι, με τόσο χρόνο που πέρασε -20 μήνες σχεδόν- και τόσο ντόρο που έγινε, οι επίμαχοι λογαριασμοί των φοροφυγάδων να έχουν κλείσει ή να είναι άδειοι!

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που έκαναν οι χειρισμοί των υπουργών Οικονομικών στο κράτος αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γάλλοι, οι οποίοι αξιοποίησαν την αντίστοιχη λίστα, έβαλαν τελικά στο κρατικό ταμείο 1.200.000.000 από φόρους. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έδωσε η ΔΗΜΑΡ », η Ισπανία εισέπραξε 6.000.000.000 ευρώ από τη δική της λίστα και η Ιταλία 570.000.000 ευρώ…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ άλλαζε χέρια άτυπα επί ενάμιση χρόνο περίπου. Ολόκληρη η λίστα φέρεται να παραδόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κα Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς πρωτόκολλο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη σειρά του έδωσε ανεπίσημα τη λίστα στον κ. Διώτη, ο οποίος επίσης ανεπίσημα εγχείρησε στον κ. Βενιζέλο τη λίστα που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βενιζέλος μετά τις αναφορές ότι η λίστα έχει χαθεί απέστειλε σήμερα επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα που είχε παραλάβει από τον κ. Διώτη.

Κι αφού η λίστα –ή κάποιο μέρος της τουλάχιστον- εμφανίστηκε, το ερώτημα πλέον είναι γιατί βρέθηκε εξωθεσμικά στην κατοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Ιπποκράτους αναγκάστηκε με τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις να ε

Keywords
Τυχαία Θέματα