Τροπολογία που «φωτογραφίζει» τον Γκλεν Κιμ βάζει φωτιά στη Βουλή!

Φωτιά έβαλε στη Βουλή εκπρόθεσμη κυβερνητική τροπολογία, με την οποία ορίζεται η παράταση των απευθείας αναθέσεων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο έχει προσληφθεί και παραμένει έως σήμερα ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το δικαίωμα αυτό δόθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία αργότερα κυρώθηκε και με

νόμο (4350/2015). Πλέον, η εκπρόθεσμη τροπολογία διπλασιάζει από 3 σε 6 μήνες τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών, αλλά και διευρύνεται το περιεχόμενό των υπηρεσιών τους. Μάλιστα, στην συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ γίνεται λόγος για πρόσθετη κρατική δαπάνη, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτιμηθεί εκ των προτέρων.

Η τροπολογία διατηρεί για επιπλέον 3 μήνες την δυνατότητα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να αναθέτει απευθείας την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα για την υποστήριξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (τον Ε.Μ.Σ., την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).

Απ' ευθείας ανάθεση θα γίνεται και για το πεδίο της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος, για το οποίο στρώνεται ουσιαστικά το χαλί, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Η τροπολογία προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ να σημειώνει ότι πρέπει να μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σε αδιευκρίνιστα πρόσωπα με απευθείας ανάθεση την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εαν «ο κύριος Κιμ αμείβεται με 150 χιλ. ευρώ το μήνα», ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τους υπουργούς ότι υπηρετούν την διαφθορά και όχι την διαφάνεια.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει λευκή επιταγή για την αδιαφάνεια, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων, τονίζοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, όταν προκύπτουν ανάγκες σε ορισμένα υπουργεία πάνω σε ειδικά θέματα, να μπορεί να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους για να την βοηθήσουν.

The post Τροπολογία που «φωτογραφίζει» τον Γκλεν Κιμ βάζει φωτιά στη Βουλή! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα