Τρομακτικές οι καταγγελίες του γιατρού που φρόντισε την άρρωστη από Έμπολα, νοσοκόμα

Οι φόβοι που εκφράζονται στην Ευρώπη για αύξηση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας και κατά συνέπεια σημαντικών παραλείψεων στον τρόπο αντιμετώπισης των φορέων από το ιατρικό προσωπικό, είναι πολύ πιο έντονοι μετά τη μαρτυρία του Ισπανού γιατρού Χουάν Μανουέλ Πάρα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιέθαλψε τη νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο.

Η τελευταία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία.

Το δικό της κρούσμα αποτελεί το πρώτο καταγραμμένο του ιού εκτός Αφρικής και προκάλεσε συναγερμό στο ισπανικό σύστημα υγείας, με τις καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων στα νοσοκομεία να χαρακτηρίζουν «πολύ περιορισμένη έως και ανύπαρκτη» την εκπαίδευση του προσωπικού.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν αλέκτωρ φωνήσαι από την αναφορά του Χουάν Μανουέλ Πάρα προς την υπηρεσία του, την οποία δημοσίευσαν σήμερα Πέμπτη δύο ισπανικές εφημερίδες οι «El Pais» και «El Mundo». Ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών παρουσιάζει μέσω αυτής τις ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπλήρωσε το έργο του, τονίζοντας ότι ασχολήθηκε περίπου επί 16 ώρες με τη φροντίδα της νοσοκόμου.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια (της νοσηλείας) και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο», γράφει χαρακτηριστικά, καθώς ξεδιπλώνει το χρονικό της νοσηλείας.

«Η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο και οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί. Όταν ανέλαβα υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσίαζε ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα. Μόνο εγώ και οι νοσοκόμες μπαίνουμε στο δωμάτιο της ασθενούς φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα. Καθώς οι ώρες περνούν, η κατάσταση της ασθενούς Τερέσα Ρομέρο επιδεινώνεται ραγδαία, έως ότου μαθαίνω από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τη νοσοκόμα», γράφει ο γιατρός, που όπως εξηγεί δεν είχε τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό έως εκείνο το χρονικό σημείο.

«Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή μου επιβεβαιώνει την πιθανότητα η ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Τότε μόνο κάνω χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που μου δίνει το νοσοκομείο. Αλλά τα μανίκια είναι υπερβολικά κοντά, ενώ η ασθενής παρουσιάζει πλέον ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38. Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει. Από τις 18.00 ζητώ επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο Iσπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα. Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν φθάνει τελικά παρά τα μεσάνυχτα...», καταλήγει στην αναφορά του Πάρα, ο οποίος έχει τεθεί ήδη με τη σειρά του υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στο νοσοκομείο όπου στις 25 Σεπτεμβρίου απεβίωσε ο ιεραπόστολος Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο (τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε) παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της νοσοκόμο Ρομέρο, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους τρεις συναδέλφους της έχουν τεθεί σε απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό.

The post Τρομακτικές οι καταγγελίες του γιατρού που φρόντισε την άρρωστη από Έμπολα, νοσοκόμα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα