Τρόικα – βουλευτές – πολίτες πέφτουν πάνω στην κυβέρνηση

Σε τριπλό κλοιό μεταξύ της Τρόικα, των βουλευτών της και των πολιτών βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς όλο και περισσότερα μηνύματα δυσαρέσκειας αλλά και απαιτήσεις φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης. Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των προαπαιτούμενων, για τα οποία έχει δεσμευτεί και η ίδια η κυβέρνηση.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι υπό το φόβο της κάλπης το φθινόπωρο, επιδίδονται σε προεκλογικού χαρακτήρα γυμνάσια. Χαρακτηριστική

η κίνηση πέντε βουλευτών της ΝΔ που προέρχονται από το δεξιό φάσμα του κόμματος (Τζαμτζής, Κυριαζίδης, Βογιατζής, Βλαχογιάννης, Σολδάτος) να ζητήσουν προχθές την αύξηση των μισθών των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, προκειμένου να στηρίξουν την τροπολογία για αύξηση των μισθών των δικαστικών, βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εν τέλει και οι πέντε βουλευτές υπερψήφισαν χθες την τροπολογία στη σχετική ψηφοφορία, αφού όμως είχαν προηγηθεί οι δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, πως θα αυξηθούν οι αποδοχές των επίμαχων κοινωνικών ομάδων, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Σταϊκούρας δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε προβλέψει τη δαπάνη για τους δικαστικούς (βάσει της απόφασης του μισθοδικείου το 2013), δεν είχε γίνει όμως αντίστοιχη πρόβλεψη για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδόθη το 2014.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε και οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εκτελεστούν απρόσκοπτα και να μην διακινδυνεύσει η διατηρησιμότητα του πλεονάσματος, κατ’ επιταγή της Τρόικα, αν και κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν στο koolnews.gr πως παρά την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, ο προϋπολογισμός δεν θα κινδυνεύσει.

Στη χορεία πάντως των διαφοροποιήσεων εντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος με συνέντευξή του χθες τάχθηκε υπέρ των αυξήσεων στους ένστολους, ενώ ζήτησε παράλληλα και ιδρυτικό συνέδριο για τη ΝΔ.

Ανάλογη στάση για την κοινωνική ομάδα αυτή κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr και πολλοί άλλοι βουλευτές της ΝΔ, ενώ κάποιοι, όπως η Άννα Καραμανλή και ο Θανάσης Νταβλούρος, έφτασαν ένα βήμα από το να υπογράψουν το κείμενο-παρέμβαση των 5 βουλευτών της ΝΔ.

Σε άλλο μέτωπο, ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζήτησε χθες την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, ενώ θετικά για την τύχη των απολυμένων έχουν ταχθεί και άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως οι ευρωβουλευτές, Μαρία Σπυράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βόμβα στα θεμέλια του πλεονάσματος που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση, τηρούν όμως χαμηλούς τόνους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, επί της ουσίας όμως αυτό μετατίθεται για το φθινόπωρο, όταν και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχει κλείσει η συζήτηση για τα 12 προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Είναι ενδεικτικό, βέβαια, ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην κυβερνητική ορολογία από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ο όρος «ανάλυση ευαισθησίας για όλα τα μέτρα», με την επισήμανση, ωστόσο, ότι πρόκειται για τεχνική ανάλυση, με την οποία θα επαναξιολογηθεί η σχέση απόδοσης- κοινωνικού κόστους μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ, όχι όμως με άμεση εφαρμογή αλλά στη... μετά Τρόικα εποχή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλοι οι φόροι που έχουν επιβληθεί θα πέσουν ξανά στο τραπέζι, αφού όμως παρέλθει η αξιολόγηση της Τρόικα.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πρεσάρισμα και από τους δανειστές, ώστε να ολοκληρώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, για τα οποία έχει δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν επίσης προϋπόθεση για το μεγάλο review του φθινοπώρου και την ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που έχει δοθεί από τους εταίρους μας συνοψίζεται στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, με ελάχιστα περιθώρια αποκλίσεων, κάτι που το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και κυβερνητικές πηγές προδιαθέτουν για μια τελευταία σκληρή παρτίδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα