Τρισδιάστατες ταινίες χωρίς γυαλιά!

Λατρεύετε την εμπειρία της 3D περιπέτειας αλλά μισείτε τα άβολα και ζαλιστικά ειδικά γυαλιά; Κανένα πρόβλημα! Νοτιοκορεάτες επιστήμονες επινόησαν την” τεχνική των περσίδων”…

Μια νέα μέθοδο ικανή να μεταμορφώνει εύκολα, γρήγορα και οικονομικά μια απλή οθόνη κινηματογράφου σε τρισδιάστατη και μάλιστα χωρίς να απαιτείται χρήση των ενοχλητικών σκούρων γυαλιών εφηύραν Νοτιοκορεάτες ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, η «τεχνική των περσίδων» -όπως ονόμασαν την εφεύρεσή τους- χαρίζει

στην εικόνα άμεσα τρεις διαστάσεις χωρίς την ανάγκη χρήσης των άβολων γυαλιών και είναι και πολύ πιο οικονομική από τον ειδικό εξοπλισμό για την προβολή 3Δ ταινιών.

«Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος με στόχο τη βελτίωση της παρακολούθησης τρισδιάστατων ταινιών από πλευράς των θεατών» εξηγεί ο κύριος ερευνητής και καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρικής Μηχανικής, Μπιούνγκο Λι και αποκαλύπτει ότι «η μέθοδός μας εάν επιβεβαιωθεί μέσα από περαιτέρω μελέτη, θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή, μικρού μεγέθους και οικονομική προσέγγιση ως προς την αναπαραγωγή τρισδιάστατων ταινιών, γλιτώνοντας μάλιστα τους θεατές από τη χρήση των ειδικών γυαλιών»,

Πώς λειτουργεί

Βλέπουμε τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις, επειδή τα μάτια μας απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, το καθένα επικεντρώνοντας σε μια διαφορετική γωνία. Ο εγκέφαλός μας συνδυάζει τις πληροφορίες από τα δύο μάτια, καθορίζοντας το κάθε αντικείμενο στο χώρο ειδωμένο από διαφορετική οπτική γωνία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί την προοπτική του βάθους. Για να πετύχει, λοιπόν, κανείς 3D αποτέλεσμα στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο αρκεί ένα τέχνασμα αποστολής της εικόνας στον εγκέφαλο ιδωμένη από ελαφρώς διαφορετική γωνία. Πώς θα γίνει αυτό;

Mε το νέο σύστημα των κινηματογραφικών «περσίδων» που λειτουργεί αποτρέποντας την αντανάκλαση του φωτός της προβολής από την οθόνη! Όταν άλλωστε καθίσατε να παρακολουθήσετε μια ταινία σαν το «Avatar», οι δύο προβολείς εμφάνισαν δύο εικόνες στην ίδια οθόνη, με το ένα φως πολωμένο αριστερά-δεξιά και το άλλο πάνω-κάτω. Γι’ αυτό αν κοιτάξεις την οθόνη χωρίς τα ειδικά γυαλιά ζαλίζεσαι.

Προκειμένου να «παγιδεύσουν» την απαιτούμενη ισχύ του φωτός, λοιπόν, οι ερευνητές προσέθεσαν στην οθόνη μια ειδική επιβραδυντική μεμβράνη η οποία ουσιαστικά φρενάρει τα κύματά του. Η συγκεκριμένη επικάλυψη αλλάζει την κατάσταση της πόλωσης του φωτός με αποτέλεσμα αυτό να μη μπορεί να περάσει διαμέσου των περσίδων οι οποίες παίζουν ρόλο πολωτών. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ψευδαίσθησης του «βάθους» και συνεπώς ενός πειστικού τρισδιάστατου αποτελέσματος, άνευ γυαλιών.

Περίπλοκο; Για τους κοινούς θνητούς μπορεί αλλά όπως λένε οι ερευνητές για τους ειδικούς θα είναι «παιχνιδάκι» και δεν θα κοστίσει σχεδόν τίποτα…

Keywords
Τυχαία Θέματα