TIME: Αρέσει ο νέος Έλληνας ηγέτης

Σε νέο καλό φίλο των ισχυρών της Ευρωζώνης εξελίσσεται ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό που ωστόσο αναρωτιέται πόσο θα κρατήσει… ο μήνας του μέλιτος.

«Πως τα πάει ο Σαμαράς; Μέχρι στιγμής αρέσει στην Ευρωζώνη ο νέος Έλληνας ηγέτης», τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο του της ηλεκτρονικής έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού Time που αναφέρεται στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά

να γοητεύσει ένα δύσκολο κοινό: τους κραταιούς της Ευρώπης.

Το περιοδικό σημειώνει ότι δυο μήνες μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε ήδη μια εξαιρετικά «καλή αρχή» στο παιχνίδι των εντυπώσεων καθότι κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη τόσο από τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από το…βαρύ πυροβολικό της, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε εφημερίδες όπως η Bild, όπου ο τελευταίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περιθώρια για να αναπνεύσει, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει την οικονομία της και να αυξήσει τα έσοδα, το TIME γράφει: «ο άνθρωπος που μπορεί να το πετύχει αυτό είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος με κύρος και σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είναι γνωστός στις Βρυξέλλες για την πειθαρχία και την συνέπειά του. Ο Στουρνάρας έχει επί μακρόν ασκήσει κριτική, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα την τελευταία οικονομία Σοβιετικού τύπου, ενώ εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

«Υπάρχει η ανησυχία, ότι αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να ζητούν περισσότερη λιτότητα, θα μπορούσε να προκληθεί ένα ακόμη κύμα κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα…» σημειώνει μιλώντας στο περιοδικό, ο οικονομολόγος, Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και προσθέτει: «Κι άλλες εκλογές αυτή την χρονιά θα ήταν αυτοκτονία. Τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό και κανείς εκ των δυο πλευρών δεν θέλει να είναι αυτός που θα τραβήξει την πρίζα για την Ελλάδα».

Το αμερικανικό περιοδικό εκτιμά ωστόσο ότι η συμπάθεια που δείχνουν οι Ευρωπαίοι στον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον Σαμαρά, αλλά με το γεγονός ότι τον βλέπουν σαν τον «ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας». Το Time επικαλείται μάλιστα τον Γιάννη Εμμανουηλίδη, αναλυτή του European Policy Centre στις Βρυξέλλες. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευτούν με τον Σαμαρά, απ’ ότι με τον Τσίπρα…Υπάρχει όμως ο φόβος ότι αν δεν τα καταφέρει ο Σαμαράς δεν θα τα καταφέρει και η Ελλάδα», υπογραμμίζει εκείνος  ενώ το περιοδικό αναρρωτιέται εάν ο μήνας του μέλιτος θα έχει διάρκεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα