«Τριχοτομημένη» η ΔΗΜΑΡ ξεκινά το 2ο Συνέδριο αναζητώντας σαφές πολιτικό στίγμα

Ανοίγει τις πόρτες του σήμερα στον Κεραμεικό το δεύτερο τακτικό συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, στο οποίο θα γίνει προσπάθεια χάραξης σαφούς στρατηγική του κόμματος αλλά και προσαρμογής στα νέα πολιτικά δεδομένα.

Η σημερινή μέρα βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ σχεδόν τριχοτομημένη και με ασαφές πολιτικό στίγμα. Έτσι, στο συνέδριο θα γίνει προσπάθεια επούλωσης

των τραυμάτων που έχει προκαλέσει στο κόμμα η καθημερινή πολιτική σύγκρουση, κάτι που όμως καθισταται δύσκολο, με δεδομένο το πολυτασικό εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

Στο εσωτερικό του κόμματος παρατηρείται έντονος διχασμός αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του κόμματος. Αφ’ ενός υπάρχουν οι υποστηρικτές των κινήσεων του Φώτη Κουβέλη, όπως ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο Σάκης Παπαθεοδώρου, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης κ.α. Αυτά τα στελέχη θεωρούν πως ορθά αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, επιμένουν στον αποκλεισμό του ΠΑ.ΣΟΚ. από την προσπάθεια ανασύστασης της Κεντροαριστεράς και προωθούν τη συσπείρωση των δυνάμεων του «δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Από την άλλη, υπάρχει η τάση των πασοκογενών στελεχών και γενικά όσων επιθυμούν συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Σε αυτούς ανήκουν ο Γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος πάντως δεν είναι πρόθυμος να θυσιάσει την προσωπική του σχέση με τον Φώτη Κουβέλη για χάρη πολιτικών διαφωνιών, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Κοιν. Εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος φαίνεται να έχει κλειδώσει και για υποψήφιος του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής και φυσικά τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη των 58 προσωπικοτήτων για την Κεντροαριστερά.

Τέλος, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει και μια κίνηση που δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά πάντα σε προγραμματική βάση και όχι με την παρούσα μορφή των δηλώσεων των στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πάντως, αυτά τα στελέχη θεωρούν πως δεν μπορεί να αποκλείεται από τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα ένας φύσει σύμμαχος της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν υπό προϋποθέσεις οι Γιάννης Πανούσης, Μαρία Γιαννακάκη, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα, Μαρία Ρεπούση κλπ.

Επίσης, στο συνέδριο αύριο αναμένεται να τεθεί με οξύτητα και το ζήτημα αλλά και οι προϋποθέσεις της συμπόρευσης με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη Συμμαχία για τη Νέα Ελλάδα. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονη άρνηση για το ενδεχόμενο το κόμμα να αλλάξει όνομα μετά τη σύμπλευση του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύσκολο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέα ο Σπύρος Λυκούδης, με το όνομα του επίσης στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, Θεόδωρου Μαργαρίτη, να έρχεται στο προσκήνιο, χωρίς φυσικά να αποκλείεται αλλαγή την τελευταία στιγμή αλλά και αναθεώρηση των σχεδίων του Σπύρου Λυκούδη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα