Τρεις απαντήσεις

Η Ρώμη, λένε, δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Λογικά, λοιπόν, ούτε η Κεντροαριστερά θα φτιαχτεί στο άψε-σβήσε. Αλλά αν είναι να χρειαστεί τον ίδιο χρόνο με τη Ρώμη, ζήσε Μάη μου. [Να υπενθυμίσω ότι τον επόμενο Μάιο έχουμε ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές...]

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Προς το παρόν, έγινε ένα σημαντικό βήμα από πενήντα οκτώ πολίτες που υπέγραψαν ένα Μανιφέστο. Μένει να δούμε αν και πώς θα ακολουθήσουν οι συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις του χώρου και, φυσικά, πώς θα ανταποκριθεί η κοινωνία.

Ούτως

Ή άλλως, η σημερινή Ελλάδα έχει ανάγκη από κάθε είδους πρωτοβουλίες ανασύνταξης του πολιτικού σκηνικού.

Ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς - κάτι το οποίο, λίγο ή πολύ, φαίνεται να επιτυγχάνει η ΝΔ του Σαμαρά...

Ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς - η οποία τώρα ξεκινάει...

Να υπενθυμίσω ότι η αποδυνάμωση αυτών των δύο παραδοσιακών πόλων της ελληνικής δημοκρατίας άνοιξε τον δρόμο στον (παρ' ολίγον) εκτροχιασμό και την (παρά τρίχα) αποσταθεροποίηση στις περυσινές εκλογές.

Καλώς τους, λοιπόν. Με τη σταθερή υπόμνηση βεβαίως ότι οι πολιτικές παρατάξεις πολιτεύονται πρωτίστως υπέρ της χώρας και της δημοκρατίας - δευτερευόντως υπέρ των εαυτών τους.

Ως εκ τούτου, η Κεντροαριστερά καλείται να ανασυγκροτηθεί σε ένα δύσκολο αλλά σαφώς προσδιορισμένο εθνικό πλαίσιο. Ενα πλαίσιο που προσδιορίζεται από τρία απλά ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο. Μπορεί να υπάρξει εθνική ανόρθωση χωρίς πολιτική σταθερότητα; Κατηγορηματικά όχι.

Για πολλούς αυτονόητους λόγους αλλά και για έναν ιδιαιτέρως σοβαρό: επειδή στις σημερινές συνθήκες η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ερώτημα δεύτερο. Υπάρχει άλλη κυβερνητική λύση που (είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει) να διασφαλίζει σήμερα την πολιτική σταθερότητα από τη συνεργασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Οποιος την ξέρει να σηκώσει το χέρι του, αλλά δεν βλέπω πολλά χέρια σηκωμένα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η αμφισβήτηση σήμερα αυτής της συνεργασίας τροφοδοτεί την αποσταθεροποίηση.

Ερώτημα τρίτο. Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διευθύνει ή να μετέχει αζημίως σε κυβέρνηση κράτους της ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ούτε κατά διάνοια. Οχι επειδή κάποιος αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή (είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει) ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τον εαυτό του από το ισχύον ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης.

Αυτές οι τρεις απλές απαντήσεις προσδιορίζουν το εθνικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά.

Το οποίο φυσικά μπορεί να μεταβληθεί στο μέλλον και το οποίο σίγουρα θα μεταβάλλεται όσο η Κεντροαριστερά γίνεται ισχυρότερη απέναντι στην Κεντροδεξιά.

Οσο θα δυναμώνει, δηλαδή. Και, ως εκ τούτου, αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολήσει όσους την αποτελούν.

Το διαβάσαμε στα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα