Το ζευγάρι που συγκλόνισε τη Γαλλία: Πιάστηκαν χέρι – χέρι και αυτοκτόνησαν

Πιασμένοι χέρι-χέρι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Lutetia στο Παρίσι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Δίπλα τους βρέθηκε ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσαν το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η συγκινητική ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που συγκλόνισε την Γαλλία έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα χρησιμοποίησε ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας,

Φρανσουά Ολάντ στην προεκλογική του εκστρατεία κάνοντας λόγο για «το τέλος της ζωής με αξιοπρέπεια». Ήταν μάλιστα μία από τις κοινωνικές δεσμεύσεις του Γάλλου προέδρου.

Επίσημη απαγόρευση στη Γαλλία

Η πολυαναμενόμενη έκθεση του καθηγητή Sicard για το θέμα τελικά απέρριψε κατηγορηματικά την ευθανασία , αλλά άνοιξε ένα διακριτικά την «πόρτα» για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία . Το Συμβούλιο Δεοντολογίας απέρριψε ωστόσο αυτή τη δεύτερη επιλογή , η οποία ως εκ τούτου εξακολουθεί να είναι παράνομη . Τι πρέπει να γίνει λοιπόν όταν ο ασθενής επιβιώνει μόνο μέσω σωλήνων μόνιμα συνδεδεμένων με το σώμα του και ταλαιπωρείται αφόρητα;

Αλλού στην Ευρώπη

Πρωτοπόρες , οι Κάτω Χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001 . Όπως και στην περίπτωση της ευθανασίας , οι γιατροί που συνοδεύουν την αυτοκτονία του ασθενούς, δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη . Θα πρέπει, ωστόσο , να πληρούνται πολύ συγκεκριμένα κριτήρια : η σωματική ταλαιπωρία του ασθενούς θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως αφόρητη χωρίς προοπτική βελτίωσης , θα πρέπει να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση .

Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του IFOP , το 92% των Γάλλων είναι υπέρ της ευθανασίας για τις « αφόρητες και ανίατες " ασθένειες .

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα