Το τέλος του ΠΑΣΟΚ με τη μορφή που υπάρχει ανακοινώνει ο Βενιζέλος

14:22 3/9/2014 - Πηγή: KoolNews

Τον «θάνατο» του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή μορφή, αναμένεται να ανακοινώσει ανήμερα στα 40α γενέθλια του Κινήματος ο τέταρτος πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Κώστα Σημίτη που διαδέχθηκε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και απόντος του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην

εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει ως οριστική την απόφασή του να επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ ως Δημοκρατική Παράταξη και να προκαλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου και όσους αντιδρούν είτε να κάνουν την κίνησή τους είτε να βοηθήσουν στην αναγέννηση του Κινήματος.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά θα καταγγείλλει εμμέσως αλλά σαφέστατα τον πρώην πρωθυπουργό για τη συνολική του στάση όλους τους προηγούμενους μήνες και θα τον καλέσει να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Επιπλέον, θα καυτηριάσει τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Ζάππειο με τίτλο «Από τον ανένδοτο στην αλλαγή», όπου αποδοκιμάστηκε από στελέχη που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Παρών» δήλωσε ο Γιώργος - Σήκωσε το γάντι ο Βενιζέλος

Όταν εμφανίστηκε στο χώρο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν και με σύνθημα «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά» τον παρότρυναν να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Επι της ουσίας, αυτό που ζητούσαν με τα συνθήματα, ήταν να ξαναπάρει τα ηνία του κόμματος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον κ. Παπανδρέου «ιδιοκτήτη» και τον κ. Βενιζέλο «ενοικιαστή».

Ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε αναπάντητο το αίτημα. Μίλησε για νέα αρχή και νέο ξεκίνημα, αφήνοντας το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου να λύσει το γρίφο και βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς τα σενάρια αυξάνονται για τις προθέσεις του.

Ορισμένοι μιλούν για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, άλλοι, έκαναν λόγο για προσπάθεια να ξαναπάρει την ηγεσία του κόμματος.
Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως ο κ. Παπανδρέου, απλά ήθελε να δηλώσει «παρών» για να στείλει μήνυμα στους πολιτικούς φίλους του, να μην σταματήσουν να συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα με τη θερμή υποδοχή που επιφύλασσαν οι συγκεντρωμένοι στον Γιώργο Παπανδρέου, επιτέθηκαν στον νυν πρόεδρο του κόμματος. Ακούστηκε και λέξη «προδότης».

Υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου, μίλησαν ακόμη και για «στημένους». Όπως και να έχει πάντως, οι εντυπώσεις δημιουργήθηκαν.
Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε το γάντι. Είπε ότι την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου (στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ) θα μιλήσει για εκείνους που έχουν ευθύνη για την απώλεια εκλογικών ποσοστών και την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.

Η Δημοκρατική Παράταξη

Και είναι αποφασισμένος να φτάσει έως το τέλος διότι δεν έχει πολλές επιλογές. Έτσι, αναμένεται να ασκήσει κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και στις πολιτικές αποφάσεις που πήρε. Θα επισημάνει ότι αυτές οι αποφάσεις έφεραν τα χαμηλά ποσοστά και τη συγκυβέρνηση. Θα σημειώσει την ανάγκη συνεδρίου τον Οκτώβριο, για τη Δημοκρατική Παράταξη.

Άλλωστε με τον συγκεκριμένο όρο, θέλει να διευρύνει τον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά με τον ίδιο ηγέτης της. Θεωρεί ότι ο όρος «Δημοκρατική Παράταξη» μπορεί να προσεγγίσει προσωπικότητες που δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος στοχεύει στην ίδρυση νέου φορέα – ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ – με το όνομα «Δημοκρατική Παράταξη».

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Οι παπανδρεϊκοί, μιλούν για συνέδριο στο οποίο θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Ακόμη και αυτό του προέδρου. Αρκετά είναι τα στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, που έχουν τοποθετηθεί δημόσια (Θάνος Μωραΐτης κ.α.) για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. Ορισμένοι μάλιστα, επιθυμούν τη διάλυση και επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Τι θα κάνει ο Σημίτης

Ο κ. Σημίτης αποδέχθηκε χωρίς περιστροφές την πρόσκληση που του απηύθυνε προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να παραστεί και να χαιρετήσει στην εκδήλωση, σε αντίθεση με την ευγενική άρνηση με την οποία απάντησε στην ανάλογη, μάλλον απρόθυμη, πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να βρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Παπανδρέου στο Ζάππειο προχθές βράδυ -εκεί που έγιναν τα γνωστά έκτροπα.

Ο κ. Σημίτης ωστόσο δε θέλει να εμπλακεί ευθέως στην εσωκομματική σύγκρουση και στην αντιπαράθεση βενιζελικών - παπανδρεϊκών, πέραν βεβαίως των όσων συμβολίζει και σηματοδοτεί η παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση.

Είναι ωστόσο σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τις κινήσεις και τη γενικότερη τακτική του κ. Παπανδρέου. Στην παρούσα φάση θεωρεί αναπόφευκτη τη συνεργασία με τη ΝΔ για την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών. Άλλωστε δικής του επιρροής είναι και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας.

Σε κάθε δε περίπτωση θα εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μεταρρυθμιστικό του στίγμα είναι βέβαιο ότι θα το διατυπώσει σε όλους τους τόνους.

Υπό αυτή την έννοια ο κ. Σημίτης αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή ηγεσία του Κινήματος, χωρία πάντως να ταυτίζεται μαζί της.

Όπως όλα δείχνουν οι «χαμηλές πτήσεις» του ΠΑΣΟΚ, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

The post Το τέλος του ΠΑΣΟΚ με τη μορφή που υπάρχει ανακοινώνει ο Βενιζέλος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα