Το ωραιότερο σπίτι της Αθήνας ξαναζωντανεύει

Ένα από τα πιο παλιά και πιο όμορφα σπίτια της Αθήνας,  η οικία Κωλέττη πρόκειται σύντομα να αποκατασταθεί για να στεγάσει το αρχείο των αναστηλωτικών εργασιών που γίνονται στην Ακρόπολη.

Το κτίριο βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση λόγω της εγκατάλειψης και έχει γίνει στέκι περιθωριακών όμως σύμφωνα με τα σχέδια αξιοποίησής του θα ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη.

Αρχικά είχε προβλεφθεί να εγκατασταθεί εκεί το Αρχείο Καβάφη.

Όμως μετά την απόκτησή του από το Ίδρυμα Ωνάση η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αποφάσισε να το αξιοποιήσει τοποθετώντας εκεί το αρχείο των αναστηλώσεων, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα  της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

Το αρχείο θα μπορεί στη νέα του στέγη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μελετητών αλλά και να λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για το κοινό φιλοξενώντας διαλέξεις, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Πολυγνώτου 13 και θεωρείται ότι υπήρξε κατοικία του πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη, αν και η μορφή στην οποία διασώζεται σήμερα προέρχεται από ανοικοδόμηση που έγινε το 1860.

Η οικία Κωλέττη ήταν από τα πρώτα κτίρια που αποκτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη, λόγω της παλαιότητάς της όμως έπαθε μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς του 1999 οι οποίοι του προκάλεσαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Το υπουργείο έκανε κάποιες άμεσες επεμβάσεις προκειμένου το κτίριο να μην καταρρεύσει όμως οι εργασίες σταμάτησαν το 2003.

Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα