Το νερό δεν τελειώνει μόνο στην Γη – Εξατμίζεται ο νότιος πόλος του Εγκέλαδου

18:40 4/4/2014 - Πηγή: KoolNews

4/4/2014: Δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του υπόγειου ωκεανού στον Εγκέλαδο, το νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου του Κρόνου έχει αρχίσει και εξατμίζεται.

Ο Εγκέλαδος είναι ο έκτος κατά σειρά δορυφόρος του Κρόνου που ανακαλύφθηκε, από τους συνολικά 62. Πρώτος ανακάλυψε τον δορυφόρο ο Ουίλιαμ Χέρσελ στις 28 Αυγούστου του 1789 με την βοήθεια ενός τηλεσκοπίου 1,2 μέτρων.

Οι επιστήμονες προσέγγισαν για πρώτη φορά τον Εγκέλαδο με τα διαστημόπλοια Βόγιατζερ 1 και 2 το 1981 και το 1982 αντίστοιχα. Τότε

αποδείχτηκε ότι ήταν ένα απόλυτα λευκό σώμα από πάγο και παρόλο που οι διαστάσεις του ήταν μικρές, διέθετε μεγάλη μορφολογική ποικιλία στην επιφάνεια του.

Τότε προέκυψαν πολλά ερωτήματα αναφορικά με το τι μπορεί να κρύβετε στον Εγκέλαδο και εν τέλει απαντήθηκαν από το διαστημόπλοιο Κασσίνι που εξερευνά τον Κρόνο και τα δαχτυλίδια του εδώ και 17 χρόνια.

Ήταν το 2004 όταν το Κασσίνι πλησίασε για πολλοστή φορά τον Εγκέλαδο και έδειξε ένα λοφίο από υδρατμούς να υψώνεται πάνω από τη νότια πολική περιοχή του δορυφόρου, πράγμα που, σε συνδυασμό με τη διαφυγή εσωτερικής θερμότητας, και των ελάχιστων κρατήρων στην περιοχή, δείχνει ότι ο Εγκέλαδος είναι γεωλογικός ενεργός σήμερα, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκεί ο πλανήτης στο εσωτερικό του δορυφόρου. Η φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από την NASA δείχνει ότι το νερό του δορυφόρου Εγκέλαδου έχει αρχίσει και εξατμίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα