Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών: κάλπικος ο θρύλος του Λανς Άρμστρονγκ

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί την αποκαθήλωση ενός ειδώλου. Ο θρυλικός Τεξανός ποδηλάτης που αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους όταν σηκώθηκε από το κρεβάτι του πόνου, νικητής από τη μάχη με τον καρκίνο των όρχεων, και κέρδισε επτά συνεχόμενες φορές τον Γύρο Γαλλίας θα χάσει όλα του τα μετάλλια. Θα χάσει όλους τους τίτλους που έδωσαν δύναμη σε αναρίθμητους πάσχοντες. Γιατί; Βαρέθηκε να δίνει δικαστικές μάχες για να αποδεικνύει πως δεν είχε κάνει ποτέ χρήση αναβολικών κι αυξητικής ορμόνης. Ένοχος! 

Ο

σημαντικότερος αθλητής του 20ού αιώνου γκρεμίζεται από το βάθρο του κι αυτή είναι μια στιγμή πραγματικά τραγική. Η Αμερικανική Οργάνωση Ελέγχου Ντόπινγκ (USADA) αφαίρεσε από τον διάσημο ποδηλάτη τους τίτλους που έχει κερδίσει από τον Αύγουστο του 1998 μέχρι σήμερα επειδή εκείνος ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει τον δικαστικό του αγώνα εναντίον της. Δεν θα συρθεί σε μια ακόμη αντιπαράθεση για το αν ντοπαρόταν με EPO, αυξητική ορμόνη, τεστοστερόνη, αναβολικά και αν έκανε παράνομες μεταγγίσεις αίματος από το 1998 μέχρι το 2011.

Μόλις ο Άρμστρονγκ εγκατέλειψε τον δικαστικό αγώνα, η USADA έδρασε αστραπιαία: ανακοίνωσε ότι του αφαιρεί τους τίτλους και του απαγορεύει να ξανασυμμετάσχε σε αγώνες, σβήνοντας ουσιαστικά το σύνολο της καριέρας του!

Ο ποδηλάτης επιμένει ότι είναι καθαρός, ποτέ δεν έχει βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και κακώς τον έχουν μπλέξει σε αυτό το φρικτό κυνήγι μαγισών όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη φορά που πέρασε άλλωστε θριαμβευτής τον τερματισμό του πιο σκληρού ποδηλατικού αγώνα στον κόσμο, του Γύρου Γαλλίας, αμφθσβητήθηκε. Πολλοί είπαν ότι κοροϊδεύει την WADA εκμεταλλευόμενος την τεράστια λίστα φαρμάκων που του έχουν χορηγηθεί για τη θεραπεία του από τον καρκίνο (όταν έχει ένας αθλητής κάνει χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν τιμωρείται).

Άλλοι σπάνε τόσα χρόνια το κεφάλι τους να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν ένας απλός άνθρωπος να έχει αντέξει τις δυσκολίες του Γύρου Γαλλίας (πόσω δε μάλλον να κερδίσει την κίτρινη φανέλα) έχοντας περάσει τέτοια περιπέτεια υγείας. Ακόμα και για έναν απολύτως υγιή αθλητή τα περάσματα από τα μεγάλα υψόμετρα των Άλπεων σε ρυθμούς αγώνα είναι σχεδόν ασύλληπτο επίτευγμα.

Σε πολλές διαδρομές από τις οποίες περνάει ο Γύρος Γαλλίας (ο οποίος θεωρείται πιο σημαντικός από κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ακόμα και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να αναπνεύσεις, όχι να κάνεις ποδήλατο με μεγάλες ταχύτητες… Τί πνευμόνια και τί καρδιά έχει ο Λανς Άρμστρονγκ; Η απορρία είναι λογική αλλά η τιμωρία εφόσον δεν έχει βρεθεί ποτέ θετικό δείγμα του Τεξανού άδικη, σχεδόν απάνθρωπη.

Εκτός και εάν η USADA έχει πράγματι δείγματα αίματος του Αρμστρονγκ από το 2009 μέχρι το 2010 που «φανερώνουν ότι έχει γίνει παρέμβαση στο αίμα, μεταξύ των άλλων χρήση ΕΡΟ αλλά και μεταγγίσεις αίματος»… Το δυσάρεστο είναι ότι την στηρίζουν 10 πρώην συναθλητές του Άρμστρονγκ (πολλοί εκ των οποίων έχουν βρεθεί θετικοί σε χρήση αναβολικών ουσι

Keywords
Τυχαία Θέματα