Το Κίεβο «βρυχάται»: Στέλνει τα άρματα στους ρωσόφιλους αυτονομιστές

Να αναλάβει δράση αποφάσισε το Κίεβο το οποίο δεν θέλει να δει τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βυθίζονται στην ανομία των φιλορώσων αυτονομιστών.

Έτσι, μετά και την εκπνοή του τελεσιγράφου, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ αναοίκωσε την έναρξη της μεγάλης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» για την ανακατάληψη των πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, η επιχείρηση άρχισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην επαρχία του

Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις που έχουν καταληφθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters στο Σλαβιάνσκ, μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχαν ενδείξεις έντασης γύρω από την πόλη, ούτε ακούστηκαν πυροβολισμοί ή εκρήξεις. Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες και παρέμεναν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ανέφερε.

Η απάντηση της Μόσχας

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα από το Πεκίνο πως οποιαδήποτε «εγκληματική» διαταγή των ουκρανικών αρχών για προσφυγή στη βία εναντίον των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία θα οδηγούσε σε αποτυχία το διάλογο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη στη Γενεύη.

«Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η προσφυγή στη βία θα εκμηδένιζε την ευκαιρία που προσφέρεται από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη» ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

«Η Ρωσία απαιτεί άμεσα (η Ουκρανία) να πάψει να στέλνει δυνάμεις στα νοτιοανατολικά για να συντρίψει τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στο Πεκίνο για να ζητήσει αύξηση της υποστήριξης που προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση, μέσα σ' ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Κίνα μοιάζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη που παρέχει συνήθως στη Μόσχα και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών την οποία παραδοσιακά υποστηρίζει.

Επιφυλασσόμενο να καταδικάσει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, το Πεκίνο αρκέσθηκε σε εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και για μια «πολιτική λύση», φειδόμενο της Μόσχας. Σήμερα μια εφημερίδα του κρατικού Τύπου φάνηκε να επικυρώνει ντε φάκτο αυτή την ένωση. «Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας στην εποχή μετά την Κριμαία», γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Global Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα