Κόλαση στο ασφαλιστικό: Μένουν 3 υπερταμεία -Σαρώνουν επικουρικές και εφάπαξ

Το συζητάνε εδώ και πολλούς μήνες. Κι όπως όλα δείχνουν έφτασε η ώρα. Εως τον Ιανουάριο του 2015 θα έχουν αλλάξει άρδην όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Κυρίως στους τομείς των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα εφάπαξ, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα προνοιακά επιδόματα.

Οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων -προκειμένου να μείνουν 3 υπεραταμεία- σε συνδυασμό με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αναμένεται, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, να φέρει να πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα,

με την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» κάθε χρόνο θα επικρέμαται πάνω από τους συνταξιούχους η δαμόκλειος σπάθη των ελλειμμάτων που θα καλύπτονται με περικοπές στις παροχές τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς:

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (Ταμείο των μισθωτών) θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Σε πρώτη φάση οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι περίπου 8% και η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί περίπου στα 170 ευρώ.

Το ύψος των συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα της χρονιάς και κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα περικόπτονται οι παροχές.

Παράλληλα, θα μειωθούν επίσης από την 1η Ιουλίου οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9%. Το 2,9% θα αφορά στους εργοδότες και το 1% στους εργαζόμενους.

Το ψαλίδισμα των μερισμάτων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα αναμένεται να επηρεάσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι παροχές θα καθορίζονται κάθε χρόνο με βάση τις μελέτες που θα υποβάλλονται.

Η αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης που θα είναι 360 ευρώ και της αναλογικής σύνταξης που υπολογίζεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα γίνει επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 για τους ασφαλισμένους των Ταμείων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα εφαρμόζεται στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης.

Η μείωση των εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία προνοίας θα ξεκινήσει φέτος από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Θα είναι της τάξεως του 12 έως 14% και θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης ως τον Αύγουστο του 2013.

Οι αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους υψηλή σύνταξη θα μελετηθούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Οι ενοποιήσεις των ταμείων

Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία που θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.

Αρχικά θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία.

Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Στο ΙΚΑ θα μεταφερθούν όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα έχουν το δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το ΝΑΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα