Το εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξε ο Νετανιάχου – Θετική ανταπόκριση από το Ισραήλ για τα ενεργειακά σχέδια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα.Σήμερα πραγματοποιήθηκε 40λεπτη συζήτηση ανάμεσα στον κύριο Σαμαρά και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας. Στη συζήτηση συμμετείχε από ένα σημείο και μετά και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο

κύριος Σαμαράς έκανε λόγο για τη ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ενώ επίσης σχολίασε το ότι και οι δύο λαοί έχουν υποφέρει από το ναζισμό. «Το έξυπνο χρήμα πρέπει να επενδυθεί στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ τώρα», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε ο κύριος Νετανιάχου ως περίτρανη απόδειξη του πόσο ελεύθερη και ανεκτική είναι η Ελλάδα ως χώρα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπενθύμισε την ιστορία της Ζακύνθου, στην οποία όταν οι ναζί επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου ζήτησαν από τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη του νησιού μια λίστα με τα 2.000 ονόματα Εβραίων που κατοικούσαν στο νησί και εκείνοι τους παρέδωσαν μια λίστα με δύο ονόματα, τα δικά τους ονόματα, αφού είχαν φροντίσει να φυγαδεύσουν τους Εβραίους.

Στην προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κύριος Σαμαράς, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί κοινή δήλωση των δυο κυβερνήσεων που ανοίγει την προοπτική και για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων και τομέων που έχουν κοινό ενδιαφέρον.

Μετά τις συναντήσεις, υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα ανάμεσα στα υπουργεία των δύο χωρών αλλά και κοινή δήλωση από τους δύο πρωθυπουργούς. 'Ηδη ο κύριος Σαμαράς είχε ξεναγηθεί στο μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος όπου και κατέθεσε στεφάνι ενώ μίλησε με τον πρόεδρο των επιζώντων και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων κλείνοντας το μήνυμά του γράφοντας "ποτέ ξανά". Ο ίδιος αλλά και οι υπουργοί που τον συνόδευαν αρνήθηκαν ευγενικά να φορέσουν το κιπά, το εβραϊκό σύμβολο πίστης στην είσοδο του μουσείου.

Σημαντκές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν από τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, Νίκο Δένδια και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Μαζί με τον πρωθυπουργό επίσης βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ήδη ο πρωθυπουργός σήμερα, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο αλλά και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Η διαμονή του πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στο εναρκτήριο δείπνο του Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ.

Αυτή τη στιγμή, τα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων έχουν κοινό γεύμα.

Ξεχωριστό πρόγραμμα έχει ο κύριος Βενιζέλος ο οποίος πριν από μία ώρα συναντήθηκε με την την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους Τζίπι Λίβνι και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν.

Το βράδυ θα αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για την Αθήνα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα παραμείνει ακόμα μία μέρα προκειμένου να συναντθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμαλά.

Εικόνα: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα