Το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς: Τα σκάνδαλα και τα ρουσφέτια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα «χαρτιά», τα οποία είχε αξιοποιήσει στην προεκλογική περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όμως, έλεγαν «αρχή άνδρα δείκνυσι». Και φαίνεται ότι είχαν απόλυτο δίκιο, καθώς η αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία γρήγορα άλλαξε τα ήθη της Αριστεράς

– ή, αν προτιμάτε, η αριστερή διακυβέρνηση γρήγορα αφομοιώθηκε από το σύστημα και τη λειτουργία του.

Γράφει ο Δημήτρης Σαρρής

Οι διορισμοί και τα ρουσφέτια στα υπουργικά γραφεία είναι ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά. Και σε όλα αυτά, η απάντηση και το (αντ)επιχείρημα είναι πως «και οι προηγούμενοι έκαναν τα ίδια». Ή πιο εκλεπτυσμένα, ότι «εμείς δεν κάνουμε τόσα πολλά όσα έκαναν οι άλλοι». Μια λογική δηλαδή που θυμίζει με κωμικό τρόπο το γνωστό ρητό: «κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους»…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει γίνει μεγάλος ντόρος με αφορμή τους διορισμούς μετακλητών στα υπουργικά γραφεία. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν απόλυτο δίκιο όταν λένε πως αυτό προβλέπεται από το νόμο. Όπως και τύποις έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν πως οι υπουργοί θέλουν δίπλα τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Όμως, οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές για να είναι απλώς συμπτώσεις, ιδιαίτερα για μια παράταξη που διαχρονικά κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για οικογενειοκρατία, νεποτισμό και αδιαφάνεια στη στελέχωση της κρατικής μηχανής.
Παραδείγματα; Η πρόσφατη υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, ο οποίος διόρισε μητέρα, αδελφό και φίλη σε θέσεις μετακλητών, έως και στο Μαξίμου.
Αυτή του συζύγου της βουλευτού, Χαράς Καφαντάρη, ως επικεφαλής σε νέα ΔΕΚΟ που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά δεν έχει αντικείμενο.

Είναι ο διορισμός του Γιάννη Μπενίση, συντρόφου της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο «τιμόνι» της ΕΥΔΑΠ και του αδελφού της, Παναγιώτη Δούρου στη θέση ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι ο διορισμός του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα σε θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών ή της Πέτης Πέρκα, συντρόφου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση σε θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Μεταφορών. Επίσης, ο διορισμός της Ιφιγένειας Καμτσίδου, συντρόφου του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Καταγεγραμμένοι είναι εξάλλου δεκάδες διορισμοί κομματικών στελεχών σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, είτε πρόκειται για γενικούς γραμματείς είτε για γενικούς διευθυντές είτε για επικεφαλής οργανισμών, φορέων και ΔΕΚΟ. Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό κρούσμα αποτελεί η επιλογή του πολυσυζητημένου πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου από τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη στη θέση του επικεφαλής της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Αλλά πέραν των διορισμών, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που αποτελούν πλήγμα για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Όπως είναι το «ξεχασμένο» εκατομμύριο του Γιώργου Σταθάκη. Η υπόθεση με την τεχνική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη. Τα 200 χιλιάρικα της μητέρας της Νάντιας Βαλαβάνη – έστω και αν σήμερα η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη Λαϊκή Ενότητα. Είναι το «μαύρο» ταμείο που είχε δηλώσει ο ίδιος ο σημερινός υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ότι είχε ως δήμαρχος στα Σφακιά. Είναι η υπόθεση με τα «εργολαβικά» του Γιώργου Κατρούγκαλου και τις καθαρίστριες.

Φυσικά, εκτός συναγωνισμού είναι οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι του Γιάνη Βαρουφάκη, με κορυφαίο όλων τον Κορεάτη, Γκλεν Κιμ των σχεδόν 125.000 ευρώ το μήνα, τον οποίο έχει «φορτωθεί» σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τον… εξαφανίζει από τις φωτογραφίες!

The post Το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς: Τα σκάνδαλα και τα ρουσφέτια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα