Το αυτογκόλ της κυβέρνησης με την υπόθεση Παναρίτη – Γιατί την πάτησε το Μέγαρο Μαξίμου

12:44 2/6/2015 - Πηγή: KoolNews

Ένα ακατανόητο αυτογκόλ έβαλε η κυβέρνηση με την υπόθεση της κυρίας Έλενας Παναρίτη. Αρχικά με την τοποθέτησή της στη θέση του της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη συνέχεια με την υποχρεωτική της παραίτηση, πριν καν αναλάβει.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η κυρία Παναρίτη είχε ενταχθεί στην διαπραγματευτική

ομάδα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν είχε ξεχάσει το ότι ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το 2009, ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή παραιτήθηκε.

Τα δημοσιεύματα ήταν πολλά και δηκτικά, τέτοια ώστε κάποια στιγμή πριν λίγες εβδομάδες αποσύρθηκε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη από το προσκήνιο της διαπραγμάτευσης.

Κι όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι θα τοποθετηθεί στο ΔΝΤ τα δημοσιεύματα επανήλθαν μαζί με τις διαρροές για έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη.

Τελικά, οι φήμες επαληθεύτηκαν και η κυρία Παναρίτη επελέγη για τη θέση. Ταυτοχρόνως ξέσπασε σάλος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικά στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους. Έφτασαν μάλιστα και στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές από όλες τις τάσεις.

Το ακατανόητο στην όλη υπόθεση είναι το γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχθηκε την εισήγηση του κ. Βαρουφάκη. Και ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε την πολιτική εμπειρία να αντιληφθεί το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η τελική ανακοίνωση του ονόματος της κυρίας Παναρίτη.

Το ζήτημα είναι ότι δεν το αντιλήφθηκαν έγκαιρα ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το στενό του επιτελείο (Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης κ.λπ.). Και αυτό υποδηλώνει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν λύνεται αυτόματα.

Το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν έχει εμπειρία διαχείρισης κυβερνητικών κρίσεων. Λόγω της κομματικής τους προϊστορίας πιστεύουν ότι είναι το ίδιο, αλλά τελικά δεν είναι. Οι εσωκομματικές ισορροπίες και ίντριγκες που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα δεν έχουν καμία σχέση με μείζονες κρίσεις οι οποίες μεγεθύνονται και αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς υπάρχει εστιασμένη προσοχή της κοινής γνώμης και άρα κάθε στέλεχος και βουλευτές δεν δρα μόνο με γνώμονα το κομματικό του καθήκον αλλά και την προσωπική του στρατηγική... επιβίωσης.

Και ναι μεν μπορεί το πρόβλημα να λύθηκε καθώς τελικά η ίδια η κυρία Παναρίτη υποχρεώθηκε να αποποιηθεί τη θέση αλλά οι συνέπειές του παραμένουν.

Η βασική συνέπεια αφορά στη θέση του κ. Βαρουφάκη ο οποίος δέχθηκε πυρά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα παραμένει ανοικτό αν και προς το παρόν το κλίμα αποφορτίστηκε. Ο ίδιος ο υπουργός άλλωστε δεν απέκλεισε την παραίτησή του αλλά χαρακτήρισε «πρόωρες» της φήμες.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να καλύψει τον υπουργό διέρρευσε χθες μέσω κύκλων ότι η επιλογή της κυρίας Παναρίτη ήταν συλλογική απόφαση και ότι οι πληροφορίες ότι την επέβαλε ο κ. Βαρουφάκης δεν ισχύουν. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο ορισμός του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών η οποία τώρα αμφισβητήθηκε εμπράκτως. Ο κ. Βαρουφάκης έχοντας την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη προσπάθησε να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας τον διορισμό της κυρίας Παναρίτη στην αρχή του τριημέρου. Κατάφερε με αυτή του την επιλογή να ενώσει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τους προεδρικούς που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την Αριστερή Πλατφόρμα, μέχρι την ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος ανέφερε ότι αφενός είναι δίκαιη η αγανάκτηση και αφετέρου ότι η κίνηση συνιστά μία ακόμη ένδειξη στην προϊούσα μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση για την ακύρωση του διορισμού ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου και ανακοινώθηκε στον υπουργό Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Βαρουφάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι κινείται εκτός του πλαισίου αρχών του κόμματος -και όχι μόνο λόγω της επιλογής Παναρίτη. Είναι πολλοί οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που συμμερίζονται την κριτική που επανειλημμένα του έχει ασκηθεί τόσο από τον κ. Γιάννη Μηλιό όσο και από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να έλθει σε δύσκολη θέση η ελληνική πλευρά. Το κλίμα όμως είναι βαρύ και μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σύνηθες να αποδοκιμάζουν τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.

The post Το αυτογκόλ της κυβέρνησης με την υπόθεση Παναρίτη – Γιατί την πάτησε το Μέγαρο Μαξίμου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα