Το Spiegel κατακεραυνώνει τα Σκόπια: Κατάντησαν η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς

Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές. Οι οχτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν την πρωτεύουσα μέσα από τα νερά του συντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία. Τα Σκόπια έχουν ένα καινούργιο αξιοθέατο, τον ύψους 30 μέτρων «έφιππο πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατ.

ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.

Πολλοί ήρωες από την «πολύχρωμη» ιστορία της Μακεδονίας βρίσκονται σε θέση πόζας παραδίπλα, σε τεραστίου μεγέθους αγάλματα και παραμορφωμένης κλίμακας. Η άλλη πλευρά του Αξιού ποταμού, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, το άγαλμα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας –του πατέρα του Αλέξανδρου- τινάζει μια κολοσσιαία γροθιά στον ουρανό, ενώ χάλκινα άλογα πηδούν έξω από ένα κοντινό συντριβάνι. Κτήρια των υπουργείων είναι χτισμένα σε ρυθμό ναού με ποιητές και επαναστάτες από τον 19ο και 20ο αιώνα να μεσολαβούν μεταξύ των μνημείων των δύο βασιλιάδων.

1 από 15 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Ιστορικό Κίτς

Και το κατασκευαστικό έργο δεν έχει τελειώσει. Πολυάριθμες προσόψεις εξακολουθούν να εμποδίζονται από οικοδομικούς γερανούς. Τα κτήρια χτίζονται – όπως διπλωματικά χαρακτηρίζουν τα τοπικά ΜΜΕ στο επωνομαζόμενο μπαρόκ στυλ ή νεοκλασικό αλλά οι αρχιτέκτονες, ξεκάθαρα το χαρακτηρίζουν «ιστορικό κιτς».

Η αναδιαμόρφωση ονομάζεται Σκόπια 2014 και κοστίζει στο VMRO, το συντηρητικό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο επίσημος προϋπολογισμός –που περιλαμβάνει τα ανακαινισμένα κτήρια του υπουργείου Οικονομικών, το νέο Εθνικό θέατρο και την αψίδα του θριάμβου- ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ.

Οι επικριτές θεωρούν ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, ότι δεν φτάνουν ούτε για τα μισά χρήματα απ’ όσο απαιτούν τα σχέδια. Ακόμη και το γενικό θέμα του Σκόπια 2014, μια γιορτή με αρχαίους και Σλάβους ήρωες- έχει καταδικαστεί από τους εμπειρογνώμονες επειδή αγνοεί πολλές από τις εθνοτικές ομάδες της Μακεδονίας και ευνοεί ένα μικρό τμήμα του εθνικού ιστού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συμβάσεις για το έργο έγιναν παρανόμως. Αλλά τα μακεδονικά Μέσα ενημέρωσης έχουν περιορίσει την διαμαρτυρία τους. «Πολύ έντονη κριτική μπορεί σύντομα να κοστίσει την απώλεια της δουλειάς τους. Το VMRO έχει από καιρό πάρει τον έλεγχο των μέσων», αναφέρει στο Spiegel δημοσιογράφος που δεν επιθυμεί να πεί το όνομά του. Υπάρχει λόγος που το Σκόπια 2014 έχει μνημειώδες ύφος επειδή επιβάλει μια αίσθηση αυταρχισμού.

Η περίπτωση του Τόμισλαβ Κεζαρόβσκι είναι μια μεγάλη απόδειξη για αυτό. Ο δημοσιογράφος έλαβε πρόσφατα ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επειδή αποκάλυψε την ταυτότητα του μάρτυρα στην δίκη για μια δολοφονία του 2008- μια κατηγορία που ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι είναι μια προσπάθεια να φιμώσει την κριτική του δημοσιογράφου απέναντι στην κυβέρνηση.

Ισχυρό μήνυμα λογοκρισίας

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει επικρίνει εντόνως την ελευθερία του τύπου ενώ ο διορισθείς Ντούνια Μιγιάτοβιτς υποστηρίζει ότι φοβάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να γίνει «ένα ισχυρό μήνυμα της λογοκρισίας που απευθύνεται σε όλους τους δημοσιογράφους της χώρας». Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία έχει κάνει αισθητές τις απειλές τους και αμέτρητοι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν προσφέρει και πολλούς λόγους που να δικαιολογούν μια «αψίδα του θριάμβου». Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σκληρά τα Σκόπια. Κάθε δευτερόλεπτο ένα νέο άτομο μένει άνεργος, ενώ το συνολικό επίπεδο της ανεργίας είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως- σχεδόν 30%. Εκείνοι που έχουν θέσεις εργασίας νιώθουν εφησυχασμένοι όταν έρχονται οι μισθοί του επόμενου μήνα. Τα πανεπιστήμια είναι υποεξοπλισμένα όπως και τα νοσοκομεία. Οι ανακαινίσεις είναι απαραίτητες σε πολλά μέρη, αλλά η κυβέρνηση εμφανώς έχει άλλες προτεραιότητες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα