Τι θα γίνει με τους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες βουλευτές στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Το μόνο βέβαιο είναι πως το κόμμα της Χρυσής Αυγής - είτε εκπροσωπείται από από 18, είτε από 15 βουλευτές - θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως θα ζητήσει την άμεση διεξαγωγή εκλογών επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, πως μόνη λύση για την Ελλάδα

είναι να πέσει η «χούντα» αναφερόμενη στην συγκυβέρνηση, Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ζητεί μάλιστα, την άμεση απελευθέρωση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού για να είναι παρόντες στην ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για ακύρωση της διαδικασίας στην αντίθετη περίπτωση.

Παρόλα αυτά τα σενάρια παρουσία ή μη των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών παραμένουν δύο, αφού υπάρχει εναλλακτική λύση ώστε οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός να ψηφίσουν για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο, είναι να μην παραστούν καν στην σχετική ψηφοφορία. Παρόλο που παραμένουν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου κρατώντας την ιδιότητά τους, δεν μπορούν να περάσουν την πόρτα εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού.

Το δεύτερο όμως σενάριο, δίνει το δικαίωμα τους βουλευτές να ψηφίσουν με την βοήθεια της επιστολικής ψήφου. Το γεγονός πως είναι κρατούμενοι παραμένει και φυσικά το ότι είναι βουλευτές δεν τους βοηθάει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής σχετικά με την πρόταση μομφής:

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής - παρόλο που κατετέθη με καθυστέρηση και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους - και θα ζητήσουμε για μία ακόμη φορά την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η αφαίμαξη του εθνικού πλούτου από τους διεθνείς τοκογλύφους, τα αιματηρά μέτρα που πλήττουν τον λαό μας και το ξεπούλημα της χώρας πρέπει να λάβουν τέλος», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Η χούντα του μνημονίου κρατά φυλακισμένους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής με στόχο να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνει εξ ορισμού την διαδικασία και καταλύει στην πράξη το πολίτευμα και την λαϊκή κυριαρχία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής μας ομάδος, του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου και του βουλευτή Β' Πειραιώς του κόμματός μας για την ελεύθερη άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας στιγμή»,καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι στο σύνολό του 18 - αν και είναι άγνωστο ακόμη το εάν θα παραστούν και οι προφυλακισμένοι της βουλευτές. Πρώτος ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ισχυριζόμενος πως δεν τίθεται ζήτημα να παραστούν οι τρεις βουλευτές, αφού ναι μεν διατηρούν την βουλευτική τους ιδιότητα, όμως δεν μπορούν να βγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις οποίες και κρατούνται.

Οι βουλευτές διατηρούν την βουλευτική ιδιότητα αλλά δεν μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν. Βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που θα ήταν αν είχαν σπάσει και τα δύο τους πόδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε με την άδεια εισαγγελέα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα