Τετ α τετ Σαμαρά-Βενιζέλου και στο βάθος η πώληση-αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της επίσκεψης του κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ την Παρασκευή.Η διαδικασία αποκρατικοποίησης αποτελεί μια εκ των βασικών δεσμεύσεων

της κυβέρνησης, από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν είναι λίγοι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που διαμηνύουν ότι η συζήτηση και μόνο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει το δικό της πλάνο για την τμηματική ιδιωτικοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, η πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης περιλαμβάνει τα εξής τρία στάδια:

• Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την κατά 100% μητρική του εταιρεία, τη ΔΕΗ, με την είσοδο επενδυτή σε ποσοστό έως και 51%.

• Το «σπάσιμο» της επιχείρησης ηλεκτρισμού στα δύο με τη δημιουργία μιας μεγάλης και μιας «μικρής ΔΕΗ». Στην τελευταία θα μεταβιβαστούν μονάδες παραγωγής ρεύματος, προσωπικό και πελατολόγιο που ισοδυναμούν με το 30% της σημερινής εταιρείας. Η «μικρή ΔΕΗ» κατόπιν διαγωνισμού θα πουληθεί.

• Η «μεγάλη ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί, με το Ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει το 17% των μετοχών μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, ενώ έως το τέλος του 2015 ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 17% της αποψιλωμένης πλέον ΔΕΗ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα