Σε αδιέξοδο η κόντρα Άδωνι – γιατρών ΕΟΠΥΥ – Τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη στους απεργούς

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ επείγοντα μέτρα ετοιμάζονται από πλευράς υπουργείου σε περίπτωση συνέχισης των απεργιακών ακινητοποιήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές αν μέχρι την Τετάρτη οι απεργοί δεν λήξουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Την

Τετάρτη θα γίνει ενημέρωση για τον ΕΟΠΥΥ στη Βουλή με βάση και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που θα αξιολογήσει συνολικά τον Οργανισμό και θα εισηγηθεί προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με το πέρας της προθεσμίας ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαθεσιμότητας- κινητικότητας χωρίς να ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η πριμοδότηση των ιατρών, για τους γιατρούς- απεργούς.

«Με εκπλήσσει η στάση τους. Επιλέγουν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ερήμην τους, μονομερώς. Αλλά με εκπλήσσει και το μέγεθος της αδιαφορίας τους. Δεν τους αφορά καθόλου ο κόσμος, οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται», είπε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση που έγινε στους γιατρούς διά του υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές στα ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρία: «αντί να σεβαστούν την ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασφαλισμένων,δήλωσαν με περηφάνια ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία για τα ΚΕΠΑ φτάνει το 70% και ότι θα το κάνουν 100%».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός καλείται να κατευνάσει τα πνεύματα ως πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αφού καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο του υπουργείου Υγείας και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η παρουσίαση του βασικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ήταν πολύ σημαντική, διότι υπήρξε ομοφωνία ως προς τη δομή που θα έχει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ κανείς δε συμφώνησε να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από το καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους . Οι γιατροί έχουν απορρίψει κάθε έκκληση του Υπουργείου για διάλογο απαιτώντας γραπτή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να υπογράψει τέτοιο έγγραφο αναφέροντας μάλιστα ότι ανάλογη θέση διατύπωσαν ρητά όλα τα κόμμα της Βουλής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα