Τελικά το εννοούν – Έως και 25% θα φτάσει το «ψαλίδι» στις βουλευτικές αποζημιώσεις

Όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε περικοπές στους μισθούς υπουργών βουλευτών και κρατικών λειτουργών πολλοί σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα ή για μια κίνηση εντυπώσεων που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιούσε μετεκλογικά σε περίπτωση που ήταν ο ηττημένος της κάλπης.

Ήταν δεδομένο άλλωστε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προλάβαινε να κάνει την εξαγγελία

πράξη άπαξ και αποφασίστηκε η προσφυγή στις κάλπες. Όπως υπάρχει και το «δεδικασμένο» μιας ανάλογης εξαγγελίας του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, την οποία, λόγω εσωτερικών πιέσεων, το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε ποτέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «vima.gr» ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να στείλει το μήνυμα ότι «όλοι είμαστε ίδιοι», έτσι ώστε να εμφανιστεί το πολιτικό σύστημα εναρμονισμένο με το περί δικαίου κοινό αίσθημα. Κοινώς, πολύ περισσότερο από τον περιορισμό των δαπανών δίνεται βαρύτητα στον συμβολισμό που ενέχει το εγχείρημα.

Έτσι, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών. Μάλιστα, στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις από ό,τι προοιωνίζονταν η καλοκαιρινή, προεκλογική, εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αφού προβλέπεται ότι οι μειώσεις στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% (είναι πιθανόν να φτάσουν ακόμα και το 25%).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση, Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα δώσει το νομοσχέδιο στη διαβούλευση μετά τον Δεκέμβριο, αφότου δηλαδή θα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων.

Τι είχε ειπωθεί τον Αύγουστο

Ήδη κατά τη πρωθυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου τον Αύγουστο, παρόντος του κ. Βερναρδάκη και μεταξύ άλλων του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα, είχε δοθεί και το «πράσινο φως» για μείωση 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Επίσης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να ορισθεί ανώτατο όριο στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

Ο κ. Βερναρδάκης φαίνεται ότι δίνει ενισχυμένη ώθηση προς τα πάνω στη φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων. Όπως άφησε να εννοηθεί σε συνάντηση ενημέρωσης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με δημοσιογράφους στο υπουργείο, από τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης η μείωση στις αποδοχές μπορεί να φτάσει ακόμα και το 25% - σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

«Πελατειακά δίκτυα» και ομάδες πίεσης κατά μειώσεων

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προβάλλει ότι το πολιτικό προσωπικό δεν έχει -ή σωστότερα δεν δείχνει ότι έχει- αντιρρήσεις για τη φορολόγηση απολαβών του και την έμμεση μείωση των αποδοχών του.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Βερναρδάκης και το επιτελείο του έχουν εντοπίσει πως ορισμένα στελέχη σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα πίεσης» για να μην υπάρξουν μειώσεις στις απολαβές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι το προσωπικό αυτό ξεπερνά τις 5.000 άτομα.

Γιατί αντιδρούν; Οι αποδοχές των γενικών και ειδικών γραμματέων αποτελούν και το ανώτατο όριο αποδοχών στο Δημόσιο. Όπως επισημαίνεται από το επιτελείο Βερναρδάκη, υπάρχουν στελέχη σε οργανισμούς, ΝΠΙΔ που διεκδίκησαν και έλαβαν υψηλούς μισθούς, ερμηνεύοντας ως όριο των δικών τους απολαβών το «δεν δύναται» να δοθούν μισθοί μεγαλύτεροι από ό,τι του γενικού γραμματέα που είναι πλαφόν των ανώτατων αμοιβών για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αυτοί αποτελούν «ομάδα πίεσης» για να μην υπάρξουν μειώσεις στο πολιτικό προσωπικό, μια και αυτές εμμέσως θα φτάσουν ως αυτούς. Τα στελέχη αυτά χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως μια «εργατική αριστοκρατία» που αποτελεί τμήμα των… πελατειακών δικτύων τα οποία διαμορφώθηκαν από χρόνια.

Προς νέο πλαφόν

Το υπουργείο προτίθεται να αποσυσχετίσει τις μισθολογικές απολαβές εργαζομένων στους οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΙΔ με τις απολαβές του γενικού γραμματέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το 2012, οπότε ενεργοποιήθηκαν οι μισθολογικές αλλαγές στο Δημόσιο βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου του 2013 και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε μειωθεί από τις αρχές του 2013 συνολικά στις 4.750 ευρώ (από 5.000 ευρώ) και του ειδικού γραμματέα υπουργείου στις 4.050 (3.000 ευρώ, συν 950 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 100 ευρώ για έξοδα παράστασης).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της περιόδου εκείνης, από τον Νοέμβριο του 2012 στελέχη σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίο, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, καθώς και προσωπικό των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου (από 1.9.2012 στις 5.000€ και από 1.1.2013 στις 4.750€).

The post Τελικά το εννοούν – Έως και 25% θα φτάσει το «ψαλίδι» στις βουλευτικές αποζημιώσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα