Τα τεκμήρια μεγάλη παγίδα: Στερούν το κοινωνικό μέρισμα από χιλιάδες δικαιούχους

Τα τεκμήρια διαβίωσης αποδεικνύονται το κλειδί και στην περίπτωση του κοινωνικού μερίσματος που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για όλους τους οικονομικά ασθενέστερους, ως επιστροφή μέρους τους πρωτογενούς πλεονάσματος τους πολίτες.

Όπως αποδεικνύεται από τη δεύτερη ανάγνωση της εγκυκλίου και καταγράφεται από την Εφημερίδα των Συντακτών, η Εφορία δεν υπολογίζει το καθαρό δηλωμένο εισόδημα για το 2012, προκειμένου να θεωρηθεί ένας πολίτης δικαιούχος.

Αντιθέτως υπολογίζει το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό

που προκύπτει από τις… αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπολογισμός αυτός αναμένεται να αφήσει εκτός διανομής κοινωνικού μερίσματος φυσικά πρόσωπα ή οικογένειες που απλώς έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο και μένουν σε ένα σπίτι, τι περίεργο.

Ως παράδειγμα αναφέρεται άγαμος που δήλωσε εισόδημα 4.500 ευρώ, δηλαδή ούτε 400 ευρώ το μήνα, μένει σε ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ. και έχει αυτοκίνητο 1.400 κ.ε.

Και ενώ το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του βοηθήματος έχει οριστεί το ποσό των 6.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος εμφανίζεται –με τον συνυπολογισμό των τεκμηρίων- να έχει τεκμαρτό εισόδημα 12.000 ευρώ. Δηλαδή, αντίο ζωή.

Το ίδιο και ακριβώς χειρότερο είναι το πρόβλημα που προκύπτει και στα ζευγάρια με παιδιά καθώς για να δοθεί το βοήθημα αθροίζονται όλα τα τεκμήρια διαβίωσης της οικογένειας μαζί με τις αποδοχές και έτσι διαπιστώνεται κατά πόσον τηρούνται τα όρια της κυβερνητικής εγκυκλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, ενώ μαζί με αυτά τα ποσά αθροίζονται και τα τεκμήρια για αυτοκίνητα και τα σπίτια.

Πάντως, ανεξαρτήτως αυτού οι δικαιούχοι θα πρέπει από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του taxisnet στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.

Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30/6/2014.

Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Διαβάστε εδώ τα όλη την απόφαση για την χορήγηση του βοηθήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα