ΣΥΡΙΖΑ good night and good luck

Τα πρώτα αποσπάσματα από την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησαν και δείχνουν μια καθαρά νεοκομμουνιστική λογική…

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Κυκλοφόρησαν σήμερα στον Τύπο κομμάτια του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω. Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την τιμιότητα (και το εννοώ) να πει το

πρόγραμμά του με καθαρά λόγια και να μην αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Τώρα πια κανείς, ούτε και οι ίδιοι βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί για το τι προτείνουν.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα καθαρόαιμο νεοκομμουνιστικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Δηλαδή τα κρατικοποιούμε όλα, όσα ανήκαν ή ανήκουν ακόμα στο Δημόσιο (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α.) ακόμα και τράπεζες, επαναπροσλαμβάνουμε κόσμο στο δημόσιο και αρχίζουμε να αυξάνουμε σιγά σιγά τους μισθούς, γιατί προφανώς λεφτά υπάρχουν.

Δεν έχω τίποτα να πω. Είναι σαφές ότι αυτό το πρόγραμμα είναι σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούνται σε όλο τον πλανήτη. Όχι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά παντού. Από την Κούβα μέχρι την Κίνα. Παρόλα αυτά δείχνει γενναιότητα μιας και γίνεται για το συμφέρον του λαού. Από ότι ξέρω αυτά και μόνο είναι αρκετά για να μας διώξουν από την Ευρώπη, δεν χρειάζεται να καταγγείλεις κανένα Μνημόνιο.

Τα τελευταία χρόνια όλο το πάρτι των δαπανών και των σκανδάλων έγιναν με βάση το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η νοοτροπία που κυκλοφορεί εκεί θα αλλάξει στο πιτς-φιτίλι, πράγμα που αν δεν κάνω λάθος και το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 πίστεψε και οδήγησε τη χώρα εκεί που την οδήγησε. Σε επίπεδο οικονομίας η Ελλάδα ήταν και πριν η τελευταία χώρα του ανατολικού μπλοκ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία πήγαινε πάντα στη πυρά και οι συνδυκαλισταράδες των ΔΕΚΟ ήταν οι πατερούληδες του λαού. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, παρά να παραθέσω μερικά από τα αποσπάσματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησαν σήμερα και να πω αυτό που έλεγε στην ταινία του Κλούνεϊ, «Good Night and Good Luck»…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου, το οποίο διαμόρφωσε μαζί με την τρόικα και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

«Η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των νόμων που τους θεσπίζουν, θα συνοδευτεί στη συνέχεια με την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, αρχής γενομένης ειδικότερα από εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει τις Δα

Keywords
Τυχαία Θέματα