Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για τον Έμπολα [εικόνες, βίντεο]

15:48 8/8/2014 - Πηγή: KoolNews

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές υγειονομικές αρχές για τον ιό Έμπολα.

Tουλάχιστον δύο άνθρωποι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών έχοντας εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα, του αιμορραγικού πυρετού.

Πρόκειται για ένα άτομο, προερχόμενο από τη Λιβύη, που ζήτησε να εξεταστεί από ειδικούς και κατά πληροφορίες, νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ακόμη ένα περιστατικό καταγράφηκε την Πέμπτη που αφορούσε επίσης άτομο που

ταξίδεψε από χώρα της Αφρικής προς την Ελλάδα και αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία, μέχρι επιβεβαίωσης ή διάψευσης του ιού Έμπολα στο Λαϊκό.

Γάντια ζητούν οι συνοριοφύλακες

Υπόμνημα με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους από λόγω της εξάπλωσης του ιού Έμπολα έστειλαν στον αρχηγό της ΕΛΑΣ οι συνοριοφύλακες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία με την επιστολή της ζητά από τον αρχηγό να μεριμνήσει για την προμήθειά τους με γάντια και μάσκες μιας χρήσης «σε κάθε σημείο και κέντρο ελέγχου, στα σύνορα αλλά και στην ενδοχώρα, προκειμένου απαραίτητα να γίνεται χρήση τους κατά τη διάρκεια επαφής του αστυνομικού προσωπικού με τους ελεγχόμενους».

Μέτρα και στην Κύπρο

Σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται η Κύπρος, εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής.

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ από σήμερα λαμβάνονται μέτρα και στα οδοφράγματα. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει δοθεί στις κατοχικές Αρχές το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει, ήδη, κρούσμα στα Κατεχόμενα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δυτική Αφρική

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δυτική Αφρική, όπου ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται επικίνδυνα και απειλεί τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας το πρωί της Παρασκευής αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν λόγο για διεθνή κρίση και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη της Αφρικής.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν χτυπηθεί, όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ δρ. Μάργκαρετ Τσαν.

1 από 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > "]

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την εξάπλωση της επιδημίας - που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής - είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Στους δρόμους οι νεκροί στη Λιβερία

Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα προκαλούν οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες και έρχονται από την Λιβερία που είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του φονικού ιού Έμπολα.

Πτώματα πεταμένα στους δρόμους από συγγενείς και φίλους σαπίζουν, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών και περαστικών, όπως στην Μονρόβια τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Λιβερίας. Οι κάτοικοι της Λιβερίας ανησυχούν για την υγεία τους και εγκαταλείπουν τα άψυχα σώματα των συγγενών, ακόμα και ετοιμοθάνατους στους δρόμους.

Ο κύριος λόγος που το κάνουν είναι επειδή ανησυχούν ότι οι Αρχές θα τους θέσουν σε καραντίνα, οπότε προτιμούν να εγκαταλείψουν τους αρρώστους στο δρόμο.

Έπειτα από τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας, όπως το κλείσιμο των σχολείων και την επιβολή καραντίνας, την Πέμπτη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να πετούν τα πτώματα, μια πρακτική που, όπως σημειώνουν οι αρχές, δείχνει ασέβεια στο νεκρό και βάζει σε υγειονομικό κίνδυνο και τους κατοίκους της χώρας.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πειραματικές θεραπείες

Οι πειραματικές θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα θα πρέπει να επιτραπούν στην Αφρική «τώρα», υποστηρίζει ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

The post Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για τον Έμπολα [εικόνες, βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα