Το ρωσικό εμπάργκο «στριμώχνει» την Ελλάδα – Έως 178 εκατ. ευρώ οι απώλειες

15:48 8/8/2014 - Πηγή: KoolNews

Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» εξαπέλυσε η... ρωσική αρκούδα μέσω εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις λόγω της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία

για ένα χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η λίστα των προϊόντων θα είναι επιλεκτική. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Μόσχα κλιμακωθεί, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας.

Στα 178 εκατ. ευρώ οι πιθανές απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές υπολογίζονται στα 238 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ -βάσει των στοιχείων του 2013- εάν στον τελικό κατάλογο συμπεριληφθούν και τα ελληνικά προϊόντα. Σε αυτό το νούμερο, μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν -συχνά με πολλές δυσκολίες- είναι πιθανόν να χαθούν.

Ήδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε αυτή την τεράστια αγορά και φυσικά αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση στις σχέσεις Δύσης - Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Ως μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη Ρωσία βλέπουν το εμπάργκο και οι σέρβικες επιχειρήσεις.

Τι λένε οι Ρώσοι

Η ρωσική πλευρά δεν ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο ως προς το αν η συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας είναι βάσιμη. Παράγοντες που συνομιλούν με τους Ρώσους επισήμαιναν πάντως ότι η θετική ατμόσφαιρα είναι υπαρκτή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της Ε.Ε. στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, αλλά και πρόσφατα ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε η Ελλάδα για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεοκόπησαν.

Τη συγκρατημένη διάθεση της ελληνικής πλευράς αποτυπώνει και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν όλο τον δυτικό κόσμο: «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Ποια προϊόντα μπαίνουν στο... ψυγείο

Πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία. Ο κατάλογος, όπως δημοσιεύεται στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», περιλαμβάνει: Κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως - δυστυχώς για τους έλληνες παραγωγούς - οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά. Δείτε ολόκληρο τον κατάλογο ΕΔΩ.

Ποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται

Η απειλή του Πούτιν έγινε πράξη και τώρα η Δύση μετρά τις απώλειες που θα έχει, αφού πλήττονται μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί αναμένεται να πληγούν από αυτή την εξέλιξη. Lufthansa, Air France-KLM και Finnair θα είναι οι πρώτες εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω του πιθανού κλεισίματος του εναέριου χώρου της Σιβηρίας ενώ και η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά το μερίδιό της στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. Δείτε όλες τις εταιρείες ΕΔΩ.

The post Το ρωσικό εμπάργκο «στριμώχνει» την Ελλάδα – Έως 178 εκατ. ευρώ οι απώλειες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα