Στουρνάρας: Θα βγούμε αναγκαστικά από το Μνημόνιο το 2014, άρα και στις αγορές

14:38 9/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014, αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα μετά τη «βουτιά» των αποδόσεων των ομολόγων κάτω από το 10%.

«Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω

του 6%», είπε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στη ΝΕΤ. «Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014… όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Βασικός στόχος για φέτος, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων.

«Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο … άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται την επόμενη χρονιά, όταν η οικονομία επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 200 δισ. ευρώ έκτακτων δανείων, επί συνόλου 240 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ποσό ύψους 50 δισ. ευρώ διατίθεται από την Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.

Αναφερόμενος στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει… αυτή είναι η πρόβλεψή μου», είπε.

«Μικρό καλάθι» κρατά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, η «διπλή δόση» από την ευρωζώνη για την Ελλάδα (α΄ και β΄ τρίμηνο- συνολικά 7,4 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα «έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα». Πρόσθεσε δε, ότι «θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών».

Keywords
Τυχαία Θέματα