Στουρνάρας: «Η κυβέρνηση δε θα προβεί σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων»

Στην «Καθημερινή της Κυριακής» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας ότι δε θα χρειαστεί τελικά να προβεί η κυβέρνηση σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ανεξάρτητα με το όποιο δημοσιονομικό κενό δημιουργηθεί για το 2015- 2016.

Η όποια παρέμβαση πραγματοποιηθεί θα έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων

δημόσιων υπηρεσιών, την αύξηση της ποιότητάς τους και τη μείωση του κρατικού κόστους. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το αναμενόμενο δημοσιονομικό κενό που θα εμφανιστεί εντός του καλοκαιριού δε θα είναι της τάξεως του 2%, όπως υποστηρίζει η Τρόικα.

«Έως τον Ιούλιο του 2014 επαρκούν τα χρήματα του πακέτου βοήθειας», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «για το υπόλοιπο της περιόδου, είμαι βέβαιος ότι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο και εμείς τηρούμε τις δικές μας».

Επιπλέον ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ζήτημα για το κούρεμα του χρέους θα τεθεί όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα και με την απόφαση που έχει παρθεί από το Eurogroup.

Τέλος, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπογραμμίζει ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι «να εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες της χρονιάς σε πιλοτική βάση, και αν πετύχει, θα γίνει μόνιμο. Για να πετύχει το μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να περάσει αμέσως στις τιμές , αλλιώς δεν θα υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης που μπορεί να καλύψει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του συντελεστή».

Keywords
Τυχαία Θέματα