Στουρνάρας: Εξετάζουμε τις προϋποθέσεις για μείωση ΦΠΑ σε διάφορα αγαθά

Παράθυρο για γενική μείωση του ΦΠΑ, όχι μόνο στην εστίαση αλλά και σε άλλα αγαθά, άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ο υπουργός τόνισε: “Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις

υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη και ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε για άλλη μια φορά πως “η χώρα έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα”.

Με τα spreads να βρίσκονται κοντά στις 700 μονάδες η κυβέρνηση “έχει την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η μείωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή και η πορεία του ελλείμματος είναι τα βασικά στοιχεία που «μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Παρόλα αυτά, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τονίζοντας πως «τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση, για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε ικανοποιημένος και από την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που σε συνδυασμό με την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες “θα αποκαταστήσει την ομαλή ροή πιστώσεων και ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”, ενώ δεσμεύθηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο δημόσιο τομέα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “έστω και σταδιακά θα πάψει να “διαφεντεύει” και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα