Στο στόχαστρο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς το σκάνδαλο «λευκής μπλούζας»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του σκανδάλου της «λευκής μπλούζας», το οποίο φαίνεται ότι έχει πολλά κοινά με το σκάνδαλο της Siemens.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα μεγάλο πάρτι δωροδοκίας στο οποίο κύριοι πρωταγωνιστές ήταν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, τα οποία μοίραζαν μίζες σε ορθοπεδικούς γιατρούς και διευθυντές κρατικών νοσοκομείων

προκειμένου να προωθούνμέσω χειρουργικών επεμβάσεων ιτατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοπεδικά υλικά και είδη της εταιρείας και της θυγατρικής της De Puy International (DPI).

Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010 και επανεκκινείται από τον ειδικό ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος αναμένεται να στείλει κλείσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς οι οποίοι κατηγορούνται με βαθμό κακουργήματος ενώ ακόμα διερευνάται η συμμετοχή κορυφαίων από τον τομέα της χειρουργικής.

Προς απολογία θα κληθούν τουλάχιστον δύο Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι προωθούσαν α συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, όπως επίσης και μεσάζοντες – στελέχη επτά εταιρειών συμβούλων οι οποίοι κανόνιζαν τις μίζες μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων.

Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ επίσης διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.

Ο ανακριτής διαφθοράς, συνένωσε τρεις σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούσαν στη δικαιοσύνη στα πλαίσια της διερεύνησης του μεγάλου σκανδάλου ορθοπεδικών ειδών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επεκτείνοντας την ποινική δίωξη η οποία είχε ασκηθεί από την εισαγγελία εφετών της Αθήνας και ζητώντας να προστεθεί και το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που αφορά την υπερκοστολόγηση κατά 35% του ιατρικού υλικού, χρήματα που μετακυλίονταν στις πλάτες των φορολογουμένων, προκειμένου να υπερκαλύπτονται τα ποσά που δίνονταν ως μίζες από τον αμερικανικό κολοσσό.

Τα αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι αφορούν:

Ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του ΔημοσίουΑπάτη σε βάρος του ΔημοσίουΆμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξειςΝομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κοινώς ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα