Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής – Τι θα πουν οι αρχηγοί

Σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα στη βουλή, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την πρόταση μορφής εναντίον της κυβέρνησης.

Με ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ στη βουλή η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

κατά της κυβέρνησης.

Το λόγο αναμένεται να πάρουν όλοι οι παριστάμενοι αρχηγοί κομμάτων καθώς και ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τι θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός

Από την άλλη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την κρίση, ποντάροντας στην καταστροφή ενώ ακόμα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση δυσπιστίας από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έγινε για εσωκομματικούς λόγους προκειμένου να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως δίγλωσσο για το θέμα της εξόδου της χώρας από την κρίση καθώς όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο κ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων και θα αναφερθεί τόσο στην ΕΡΤ όσο και στα εμπόδια που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους ξένους επενδυτές. Ακόμη, δεν θα λείψουν σχολιασμού τα όσα είπε ο Στάθης Παναγούλης, από το βήμα της Βουλής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να φτιάξει φυλακές γιατί μπορεί να τις χρειαστούν. Τέλος, ο κ. Σαμαράς θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και γι’ αυτό το λόγο είναι αντίθετος σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τι θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι ο πρώτος στόχος της πρότασης μομφής επετεύχθη καθώς μετά από πολύ καιρό ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να παραβρεθεί στη Βουλή και να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων.

Ακόμη, όπως υποστηρίζεται ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη Βουλή όσο εκτελεί τη θητεία του μόνο δύο φορές στις προγραμματικές δηλώσεις, μία στον προϋπολογισμό, μία σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και μία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα επεισόδια εκτός της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει τον θεσμικό κατήφορο της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε non paper, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «μετά τον αιφνιδιασμό από την υποβολή της πρότασης, οι κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Από την "μαχαιριά στην χώρα"’ περάσαμε στο "ευχαριστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το δώρο που μας έκανε". Παρόλα αυτά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν να κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "κάνει κακό στις διαπραγματεύσεις και τη χώρα" και είναι μια ενέργεια εθνικά απαράδεκτη».

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε με στόχο της υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας στην κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εμπόδιο στη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για να μπει η δημοκρατία στη φορμόλη».

Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Τσίπρα

Με αφορμή το θέμα των ναυπηγείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκρουστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ακόμα ο κ. Βενιζέλος, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί για το επίμαχο θέμα.

Συγκέντρωση στον Σύνταγμα οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις έξι το απόγευμα για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού», κάνοντας λόγο για ανάγκη αντίστασης στην τρόικα, το μνημόνιο και την «συρρίκνωση» της Δημοκρατίας.

Τα επεισόδια της ΕΡΤ δεν έμειναν ασχολίαστα μέσα στη βουλή με κυβερνητικά στελέχη να αντιπαρατίθενται με βουλευτές του ΣΥΡIZΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα