Στο «πιάτο» της Τρόικα οι 2.656 απολυμένοι της ΕΡΤ – Τι ζητούν οι δανειστές

Τον στόχο των 2.000 απολύσεων από τον Δημόσιο που προέβλεπε το Μνημόνιο πετυχαίνει η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ το οποίο ωστόσο επισκίασε τις συζητήσεις με την Τρόικα.

Οι ελεγκτές βρίσκονται στην Αθήνα και όλο το Σαββατοκύριακο είχαν πολλές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου

να συζητηθούν προβλήματα που υπάρχουν χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία απόφαση.

Επί της ουσίας σύμφωνα με το skai.gr, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, αλλά περαιτέρω συζήτηση δεν υπήρξε. Το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές, έβαλε στον «πάγο» τις όποιες συζητήσεις για δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση (που αναφέρθηκε ως θέμα, αλλά τίποτα περισσότερο), εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κλπ.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ απασχόλησε και τις δύο πλευρές αλλά μόνο αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο τις δύο συναντήσεις ήταν η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ακινήτων. Η Τρόικα επιμένει στην άμεση προώθηση όλων των αλλαγών στον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό, καθώς θεωρεί ότι μόνο μέσω αυτών των αλλαγών θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Και ταυτόχρονα θα γίνει και πιο δίκαιο.

Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θέλουν να κοστολογήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη 3 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο από τον ΕΦΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα